Kuntavaalikiertue Hämeessä: Koulutus ja osaaminen ovat elinehto seudulle

08.03.2017

Koulutuksen ja osaamisen panostaminen on tulevaisuuden elinehto, linjasi Hämeenlinnan kaupungin johtaja Timo Kenakkala AMKEn kuntavaaliseminaarissa Hämeenlinnassa tiistaina 7.3.

 
Hämeenlinnan kaupungin johtaja Timo Kenakkala

Kenakkalan mukaan sivistys ja hyvinvointi luovat elinvoimaa ja vetovoimaa kunnalle ja seudulle. Koulutustarjonta on tärkeä vetovoimatekijä.

- Haluamme houkutella osaajia elinkeinojen tarpeisiin.

Kenakkalan mukaan elinvoima ei lisäänny peruutuspeiliin tuijottamalla.

 - On uskallettava rakentaa tulevaisuutta, haastoi kaupunginjohtaja paikalla olleita tulevia päättäjiä ja koulutuksen järjestäjiä.

- Miten saadaan nuoret ja uranvaihtajat aloille, joilla on työvoiman tarvetta? kysyi toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen Hämeen kauppakamarista. Hämeessä on pulaa metalli-, puu- ja rakennusalan osaajista.


Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen 

Työvoimasta on pulaa korkeasta työttömyydestä huolimatta, joten oppilaitosten tarjonta ei vastaa yritysten tarpeita. Tämä on Eerikäisen mukaan aikamoinen dilemma.

- Koulutustarjontaa suunniteltaessa pitäisi ennakoida myös katoavat ammatit.

Nuorisotyöttömyyden selättäminen on avainasia ammatilliselle koulutukselle. Haetaan ammatti, jotta omat siivet alkaisivat kantaa.

Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka korosti hämäläisen ammatillisen koulutuksen ja työelämän pitkää yhteistyötä. Tämä helpottaa luottamuksen rakentamista muutoksissa ja uuden rakentamisessa.


Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka

- Pelon sijasta on löydettävä mahdollisuudet, joita reformiin liittyy.

Juha Haukka asettaa opiskelijan koulutuksen keskiöön.

- On hyväksyttävä, että kaikista ei tule kovia ammattilaisia omalle alalle. Koulutus tarjoaa ammattitaidon työelämään pääsemiseksi, mutta moni päätyy lopulta aivan toiselle alalle töihin.

Haukan mukaan hyvä tyyppi tarvitsee muitakin taitoja kuin alan osaamista. Hän penäsi koulutuksesta työelämätaitoja:

- Työssä pitää olla nopea oppimaan ja asiakkaiden kanssa on tultava toimeen. Hyvällä tyypillä on lisäksi asennetta. Se voittaa kyvykkyyden.

Kuntavaaliehdokkaiden vaalipaneelissa luvattiin nostaa ammatillisen koulutuksen asiat keskusteltavaksi valtuustossa. 

Hyvin onnistunutta tilaisuutta isännöi kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen.


Kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen