Koulutusvientikokeilut mahdollisiksi

29.07.2016

Elokuun alusta tuli voimaan lakimuutos, joka mahdollistaa ammatillista koulutusvientiä koskevat kokeilut.

Kokeilussa vientituotteena on näyttötutkintoihin valmistava koulutus ja tutkinnon suorittaminen, jotka on todettu joustavimmaksi tavaksi myydä ammatillista koulutusta ulkomaille.

Lakimuutos mahdollistaa koulutusvientikokeiluihin liittyvissä tutkintosuorituksissa poikkeamisen mm. tutkintojen osaamisaloista, muodostumisesta ja laajuudesta tai tutkintojen perusteista esimerkiksi kielitaitovaatimusten osalta.

Muutos helpottaa näyttötutkintojen myymistä ulkomaille, sillä se mahdollistaa tutkintojen soveltamisen markkina-alueen paikallisiin olosuhteisiin.

Ennen lain muutosta kokeilut olivat mahdollisia vain näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa, eivät itse tutkinnon suorittamisessa. AMKE tuki lain muuttamista ja uskoo, että mahdollisuus poiketa tutkinnon kielitaitovaatimuksista tukee myös maahanmuuttajien kouluttamista Suomessa.

Näyttötutkintoina voidaan suorittaa ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä ammatillisia perustutkintoja. Tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi valmistavassa koulutuksessa ja työelämässä hankitun osaamisen perusteella. Useimmat opiskelijat osallistuvat valmistavaan koulutukseen ennen tutkintotilaisuutta, jossa he näyttävät osaamisensa.

Koulutusvienti myötätuulessa

kesäkuun lopulla opetusministeriön työryhmä jätti esityksensä ammatillisen ja lukiokoulutuksen koulutusviennin edistämisestä. Työryhmän esitysten vaatimat lainmuutokset valmistellaan ammatillisen koulutuksen reformin yhteydessä, joten ne tulevat voimaan aikaisintaan vuoden 2018 alusta.

Lainmuutoksia tarvitaan, jotta EU/ETA -alueen ulkopuolella tapahtuvista ammatilliseen tutkintoon johtavista koulutuksista voidaan periä maksuja.

Lisäksi tutkintotavoitteisen koulutuksen järjestämistä EU-/ETA-alueen ulkopuolella rajoittavat opetuskieleen tai järjestämispaikkaan liittyvät määräykset on poistettava. Kolmanneksi suomalaisia tutkintojen perusteita on voitava muuttaa siten, että kielitaitoon ja suomalaiseen lainsäädäntöön ja määräyksiin liittyvät tavoitteet voidaan lokalisoida kohdemaan tilannetta vastaaviksi ilman, että tutkinnon osaamisvaatimuksia madalletaan.

Koulutusvientiä tukee myös kansallisen tutkintojen viitekehyksen laatiminen, joka on lausuntokierroksella. Viitekehys lisää tutkintojen kansainvälisyyttä arvioitavuutta ja vertailtavuutta. Esitys pohjautuu vuonna 2008 vahvistettuun eurooppalaiseen tutkintojen viitekehykseen (EQF) ja OKM:n työryhmän kesällä 2009 jättämään muistioon.

Lue lisää: OKM: Työryhmä esittää toisen asteen koulutuksen koulutusviennin esteiden purkamista