Koulutusviennin esteitä puretaan – korkeakouluilta ensin

22.10.2015

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka esittelivät koulutusvientiä helpottavia uudistustoimia koulutusalan edustajille ja koulutusvientiyrityksille. Ministerit haluavat saada koulutusviennin nytkähtämään liikkeelle.

- Koulutus on brändi, josta Suomi tunnetaan. Näin entisenä kauppiaana on ollut harmillista, kun on joutunut tarjoamaan ”ei oota”, vaikka kysyntää on ollut, harmitteli ministeri Toivakka.

- Suomalainen koulutus kiinnostaa maailmalla. Potentiaalia koulutuksemme myymiselle on valtavasti, mutta tähän asti lakimme ovat asettaneet esteitä koulutusviennin edistämiselle. Nyt esteet avataan, ministeri Grahn-Laasonen toteaa.

Grahn-Laasosen mukaan koulutusviennin esteiden purkaminen ulotetaan myös toisen asteen koulutukseen. Ammatillisen koulutuksen viennin selkeitä esteitä pyritäänkin raivaamaan jopa reformia nopeammassa aikataulussa.

– Olen jo aloittanut valmistelutyön koulutusviennin esteiden purkamiseksi toisen asteen koulutuksesta. Ammatillisen koulutuksen osalta aiomme edetä nopeasti, jotta saamme vauhditettua koulutusviennin nousua. Monet koulutuksenjärjestäjät ovat toivoneet pikaista etenemistä, ja sitä on luvassa, lupaa opetusministeri.

Tilaisuudessa puheenvuoron käyttänyt johtaja Mervi Jansson koulutuskuntayhtymä Omniasta sanoi, että ammatillisen koulutuksen esteiden purku kulkee yhä jälkijunassa. Omniassa vientiä on esteistä huolimatta kehitetty jo vuodesta 2012.

- Bisnes syntyy skaalautuvien liiketoimintamallien pohjalta, joita ammatillinen koulutus kaipaa. Ammatillisen koulutuksen verkosto on jättämässä 9 miljoonan euron tarjousta Egyptin ammatillisen koulutuksen uudistamisesta, kertoo Jansson.

Mahdollisimman suuren potentiaalin saavuttamiseksi koulutusviennissä tarvitaankin rajoja rikkovaa yhteistyötä yli oppilaitos-, koulutusala- ja yritysrajojen.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n toimitusjohtaja Petri Lempinen harmittelee, että ammatillisen koulutuksen esteet ovat yhä purkamatta.

- Koulutuksen järjestämiseen ja tutkintojen myöntämiseen liittyvät esteet ovat todellisia. Vientiä vaikeuttavat järjestämisluvassa määritelty opetuksen järjestämispaikka sekä opetus- ja tutkintokieli, luettelee Lempinen. Ongelmana on myös tutkinnon myöntämisen riippuminen tutkintotoimikunnista, jotka kukin toimivat eri tavoin.

OKM:n tiedotteen voit lukea täältä.

Ministeri Grahn-Laasonen kirjoitti aiheesta tänään myös blogissaan.

AMKEn uutinen viime viikolta koulutusviennin esteistä.