Koulutusviennille olisi kysyntää – keinoista keskustellaan 3.9.

21.08.2015

Viime viikolla käytiin Brasilian São Paulossa ammattitaidon MM-kilpailut, joissa Suomi menestyi mukavasti: kotiin tuomisina oli yksi mitali ja tukku Medallion for Excellence -tunnustuksia.

Suomalainen ammatillinen koulutus on huipputasoa ja Suomea pidetään koulutuksen mallimaana, siksi ei ole ihme, että MM-kilpailujen ohessa järjestetyssä seminaarissa oltiin kiinnostuneita Suomen parhaista koulutuskäytännöistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen osaston johtaja Mika Tammilehdon mukaan erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat ammatillisen koulutuksen vetovoima, työelämäyhteistyö, opettajien koulutus ja osaaminen, tutkintojen osaamisperusteisuus sekä näyttötutkintojärjestelmä.

- Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Ammatillisen koulutuksen viennin vauhdittamiseksi tarvitaan sekä koulutusviennin esteiden määrätietoista purkamista että tukitoimia, joilla voidaan edistää ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhteistyötä, sanoo Tammilehto.

Kansainvälisen kiinnostuksen kasvaessa ammatillisen koulutuksen viennin kehittäminen onkin ajankohtainen teema, johon opetushallitus on tarttunut rahoittamalla ammatillisen koulutuksen viennin kehittämisen hankkeen, jota koordinoi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

Yhteistyössä OAJ:n kanssa hankkeeseen liittyen järjestetäänkin torstaina 3.9. keskustelutilaisuus, jossa käydään läpi ammatillisen koulutuksen viennin rakenteellisia sekä lainsäädännöllisiä haasteita ja mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja viennin kasvattamiseksi ja haasteiden poistamiseksi.

Tarkka ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät tästä. Tilaisuuteen voi ilmoittautua 28.8. asti.