Koulutussopimus etenee oikeaan suuntaan

13.04.2016

- Koulutussopimus jämäköittää oppimista työpaikoilla, arvioi toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:stä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti 13.4. Maija Aaltolan ja Rauno Vanhasen ehdotuksen koulutussopimuksen käyttöönottamisesta ammatillisessa koulutuksessa. Ehdotus perustuu oppilaitoksessa, työpaikalla ja verkossa oppimisen joustavaan yhdistämiseen.

AMKE muistuttaa, että työpaikalla ja oppilaitoksessa opiskeleminen täydentävät toisiaan, ne eivät ole vaihtoehtoja tai toisiaan poissulkevia. Oppilaitoksessa on mahdollista harjoitella käytännön tekemistä, johon ei työpaikoilla ole mahdollisuutta. Oppilaitoksen rooli ei rajoitu teorian opettamiseen vaan oppimista tapahtuu kaikkialla opiskelijan arjessa.

Työpaikalla opitaan Lempisen mukaan myös työelämässä vaadittavia yleisiä taitoja, ei vain ammattiosaamisen teknistä tekemistä.

- Olisi luontevaa, että työpaikan nimeämä vastuullinen työpaikkaohjaaja osallistuisi opettajan rinnalla opiskelijoiden arviointiin, Lempinen esittää.

Toteutuessaan opetusministeriön asettamien selvityshenkilöiden ehdotus koulutussopimukseksi parantaa koulutuksen laatua, mikä tarkoittaa entistä parempaa opiskelijoiden osaamista.

AMKE tervehtii ilolla selvityshenkilöiden esityksiä byrokratian yksinkertaistamisesta.

Ammatillisesta koulutuksesta tulee helpompi työnantajien näkökulmasta, kun siirrytään yhteen sopimusmalliin ja vastuu työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta on selkeästi koulutuksen järjestäjällä. Koulutussopimuksen toimeenpanossa on varmistettava, että käytännön toimintamallit yhdenmukaistetaan maan eri osissa.

Opetuksen lisääntyminen työpaikoilla jalkauttaa opettajat oppilaitoksista. AMKEn mukaan tämä edellyttää muutosta ammatillisten opettajien nykyiseen työaikajärjestelmään.

- Mitä paremmin ammatillisessa koulutuksessa yhdistetään opiskelijan oppimisen tarpeet työpaikan mahdollisuuksiin tarjota oppimisen mahdollisuuksia, sen työelämäläheisempää koulutus on, Lempinen uskoo.

Selvitys koulutussopimusmallin käyttöönotosta ammatillisessa koulutuksessa