Koulutuskuntayhtymät kuultavina reformista

02.06.2017

Tavastia, SASKY ja Sampo / Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä olivat kuultavana eduskunnassa 1.kesäkuuta ammatillisen koulutuksen reformista.

Kaikki kolme kuultavana ollutta koulutuksen järjestäjää pitävät ammatillisen koulutuksen uudistamista tarpeellisena ja toivovat sen etenevän aikataulussa.

- Reformi on odotettu ja merkittävä uudistus, sanotaan Tavastian lausunnossa.

Reformi on suuri pedagoginen muutos, kun oppiainekeskeisyydestä siirrytään opiskelijakeskeisyyteen, todetaan puolestaan SASKYn lausunnossa.

Myös Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymässä uudistus saa lämpimän vastaanoton:

- Yksi järjestämislupa ja kahden lain yhdistäminen on hyvä asia ja rahoituksen kohdistaminen suoraan koulutuksen järjestäjälle on kannatettavaa. Myös tutkintojen määrän vähentäminen ja siirtyminen yhteen tapaan suorittaa tutkinto sekä jatkuvaan hakuun ovat kannatettavia asioita.

Tuesta huolimatta koulutuksen järjestäjät esittivät muutoksia moniin esityksen yksityiskohtiin.

Lisäkustannukset huomioitava

Tavastia ja EKKY nostivat lausunnoissaan esiin reformin tuomat lisäkustannukset. Koulutuksen järjestäjän kustannukset kasvavat, kun samat palvelut kuuluvat kaikille perustutkinto-opiskelijoille.

- Aikuisten perustutkinto-opiskelijoiden kustannukset nousevat, kun lisätään ilmainen kouluruokailu, psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä yhteiset tutkinnon osat.

Rahoitusmallin prosentit kohdilleen

EKKYn mukaan aluekohtaiset työttömyystilanteet olisi huomioitava vaikuttavuusrahoituksen määräytymisessä. Myös Tavastian mielestä 15 prosentin vaikuttavuusrahoitus on liian suuri.

- Merkittävä osa vaikuttavuusrahoituksen määräytymisestä on koulutuksen järjestäjän toiminnasta riippumatonta, kuten toiminta-alueen työllisyystilanne.

Tavastia ehdottaakin, että vaikuttavuusrahoituksen osuutta pienennetään, ja se lisätään perus- tai suoritusrahoitukseen.

Kaikki kolme koulutuksen järjestäjää ehdottavat lausunnoissaan perusrahoituksen osuuden korottamista 60 prosenttiin.

- Näin voidaan varmistaa myös koulutustakuu, todetaan SASKYn lausunnossa.

EKKY pelkää, että 50 prosentin perusrahoitus uhkaa kalliiden koulutusten järjstämistä korkeiden kustannusten ja opiskelijoiden keskeyttämisvaaran takia.

- Rahoitusjärjestelmä ei kannusta kalliiden alojen koulutukseen. Näitä ovat muun muassa prosessitekniikka, kone- ja tuotantotekniikka sekä metsäala.

Ennustettavuutta kaivataan

Reformista puuttuu SASKYn mukaan kattava vaikuttavuusarviointi. Lisäksi tulevan rahoituksen arvioiminen on lakiluonnoksen perusteella mahdotonta.

- Tulosrahoituksen tulisi olla läpinäkyvä, selkeä ja helposti analysoitava. Koulutuksen järjestäjien on pystyttävä ennakoimaan tulevaisuutta myös rahoituksen näkökulmasta.

Rahoitusasioiden lisäksi SASKYn lausunnossa korostettiin muun muassa kaksoistutkintojen suorittamisen ja jatko-opintomahdollisuuden merkitystä.

Oppisopimuksesta

Laajennetun oppisopimuskoulutuksen järjestämislupia tulisi SASKYn mukaan myöntää koulutuksen järjestäjille, joilla on siihen vahva osaaminen ja pitkäaikainen kokemus.

Lisäksi oppisopimuskoulutuksen palkkatukipäätökset olisi syytä siirtää koulutuksen järjestäjän päätettäväksi. 

Hallinnollista työtä vähemmän, kiitos!

Koulutuksen järjestäjien hallinnollinen työ lisääntyy,vaikka tavoittena on ollut normien purkaminen, todetaan EKKYn lausunnossa.

SASKYn lausunnossa tuotiin esiin myös toive nykyisen tiedonkeruujärjestelmän päivitykseen.

- Tiedonkeruu tulee rakentaa aikataulullisesti riittävän ajoissa ja on keskityttävä keräämään vain oleelliset tiedot.