Koulutus on vetovoimatekijä kunnalle

13.03.2017

Koulutuksesta tulee kunnille vetovoimatekijä, joka erottaa menestyvät ja lannistuvat kunnat. Kunnat kilpailevat asukkaista ja työpaikoista nyt ja tulevaisuudessa.

Kunnan tehtävät keskittyvät elinvoimaan, sivistykseen ja hyvinvointiin, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuonna 2019 maakuntien järjestettäväksi.

Ammatillinen koulutus tarjoaa ratkaisuja kaikkiin näistä, linjataan AMKEn valtiovarainministeriölle antamissa kommenteissa tulevaisuuden kunnasta.

Parlamentaarisessa Tulevaisuuden kunta –hankkeessa määritellään visiota kunnasta vuonna 2030. VM on lähettänyt kommentointipyynnön myös kaikille koulutuksen järjestäjille.

Sivistys luo elinvoimaa, eikä elinvoimaa voi rakentaa ilman sivistystä. Kumpikin näistä on AMKEn mukaan välttämättömiä hyvinvoinnille.

Ammatillisen koulutuksen merkitystä elinvoiman luojana kertoo yli 70 000 vuosittain suoritettavaa ammatillista tutkintoa. Arviolta puolet yritysten rekrytointitarpeista kohdistuu ammattikoulutettuun henkilöstöön.

Vaikeudet osaavan työvoiman rekrytoimisessa ovat kasvun esteitä yrityksille, joten oikein suunnattu ja mitoitettu ammatillinen koulutus eri ikäisille oppijoille on edellytys elinkeinoelämän kehittymiselle.

Sivistystehtävä konkretisoituu ammatillisen koulutuksen laajuudessa.

Puolet nuorisoikäluokasta opiskelee jossain vaiheessa ammatillisessa koulutuksessa. Lisäksi ammatillinen koulutus tavoittaa yli 200 000 työikäistä vuosittain.

Taloudellinen toimeentulo luo aineellista pohjaa yksilöiden, perheiden ja yhteiskunnan hyvinvoinnille ja osallisuudelle. Työllisyys ja toimeentuloa antavat yksilöille kykyä ottaa vastuuta omasta elämästä.

Ammatillisella koulutuksella on iso rooli siinä, että ihmiset päätyvät itselleen sopivaan työhön. Hyvä yhteiskuntapolitiikka mahdollistaa myös opiskelun uuteen ammattiin, jos vanha katoaa alta.

Kouluttamattomien työpaikat ovat vähentyneet Suomessa, joten ammatillisella koulutuksella on tärkeä rooli väestön toimeentulon mahdollistajana.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden opiskelijahuollolla vaikutetaan väestön terveyseroihin ja siten lisätään hyvinvointia.

Oppiminen ei lopu koskaan.

Globalisaatio, ilmastonmuutos ja kestävyyskriisi sekä digitalisaatio vaikuttavat ihmisten arkeen ja työhön monin tavoin. Muutostrendit muokkaavat ammatteja ja työntekemistä.

- Jokaiselta meistä edellytetään uutta osaamista, taitoja ja tietoja.

AMKEn kommentit tulevaisuuden kunta -väliraporttiin