Koulutuksen järjestäjien kuulemiset jatkuvat

05.05.2017

  • Ammatilliset erityisoppilaitokset vaativat erityisopetuksen resurssien turvaamista sekä korotusta perusrahoitukseen.
  • Yksityiset ammatilliset oppilaitokset esittävät lakiin kirjattavaksi, että koulutuksen rahoitus maksetaan suoraan koulutuksen järjestäjälle.
  • AMEO-verkosto, YAOL ja AMKE vaativat vuokriin kuuluvan arvonlisäverokompensaation yksityisille koulutuksen järjestäjille.
  • Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ry:n mukaan hallituksen esityksessa ei huomioida riittävästi aikuisopiskelijoita.

Sivistysvaliokunta on kuullut ammatillisia erityisoppilaitoksia, yksityisiä ammatillisia oppilaitoksia ja oppisopimuskouluttajia reformilainsäädännöstä.

- Ammatillisen erityisopetuksen resurssit on turvattava, jotta kaikista heikoimmassa asemassa olevat nuoret pystyvät työllistymään ja saamaan paremman elämän, vaatii Ammattillisten erityisoppilaitosten verkoston johtoryhmän puheenjohtaja, Keskuspuiston ammattiopiston rehtori Sirpa Lukkala.

Ameo-verkosto esittää lausunnossaan, että ammatillisten erityisoppilaitosten rahoitus katetaan kokonaan perusrahoituksesta. Vaihtoehtoisesti he esittävät perusrahoituksen korottamista 60 prosenttiin.

Verkostoon kuuluu seitsemän ammatillista erityisoppilaitosta, joissa opiskelee vuosittain noin 4.500 erityistä tukea tarvitsevaa nuorta ja iso joukko aikuisopiskelijoita, joilla yleisesti on myös suuri tuen tarve.

YAOL: Rahoitus maksettava koulutuksen järjestäjille

Yksityisten ammatillisten oppilaitosten liitto YAOL ry esittää lakiin kirjattavaksi, että koulutuksen rahoitus maksetaan suoraan koulutuksen järjestäjälle. Lisäksi lausunnossa vaaditaan, että ammatillisen koulutuksen rahoituksen käyttö on kirjanpidollisesti eriytettävä koulutuksen järjestäjän muusta mahdollisesta toiminnasta.

- Näin voidaan läpi koulutuksen järjestäjäkentän osoittaa, että ammatillisen koulutuksen valtionosuudet kohdentuvat täysimääräisesti tarkoitukseensa, lausunnossa todetaan. YAOL:n puolesta kuulemiseen osallistui Perho Liiketalousopiston rehtori Juha Ojajärvi.

YAOL on yksityisten ammatillisten oppilaitosten etujärjestö, jonka jäsenenä on 24 oppilaitosta.

ALV-kompensatio kuntoon

AMEO-verkosto, YAOL ja AMKE ovat esittäneet arvonlisäverolain muuttamista osana reformia siten, että yksityinen koulutuksen järjestäjä saa vuokriin kuuluvan arvonlisäverokompensaation.

- On haasteellista löytää toimitiloja, joiden osalta vuokranantaja suostuu arvonlisäverottomaan vuokraukseen.

Lisäksi lausunnossa vaadittiin valtionosuuksien käytön ja kohdentamisen eriyttämistä kirjanpidollisesti muusta toiminnasta.

OPSO: Unohtuuko aikuiskoulutus?

Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ry pitää hyvänä, että lakiesitys mahdollistaa kattavan oppisopimuskoulutuksen koko maassa. Yhdistys on kuitenkin huolissaan aikuiskoulutuksen tulevaisuudesta.

Tavoitteena on, että ammatillinen koulutus palvelee sekä nuoria että aikuisia, mutta esitys painottuu selvästi nuoriin.

Ammatillinen aikuiskoulutus ja oppisopimuskoulutus ovat joustavasti vastanneet työelämän jatkuvasti uusiutuviin tarpeisiin. Hallituksen esityksessä ei Opson mukaan esitetä keinoja, joilla työelämässä olevien osaamisen kehittämisen resurssit ja soveltuvimmat toteutustavat turvataan.

Kuulemiseen osallistui Oppisopimuskoulutuksen järjestäjien puheenjohtaja, Omnian oppisopimuspäällikkö Tarmo Välikoski.

Ameo-verkoston lausunto
YAOL ry:n lausunto
OPSOn lausunto