Komissio: Euroopan uuden osaamisen ohjelma

19.04.2016

EU:n komissio on julkaissut tiekartan Euroopan uuden osaamisen ohjelmalle (A new Skills Agenda for Europe), joka sisältää kaksi vaihtoehtoa jatkoon. Kunnianhimoisempi vaihtoehto sisältää aloitteet perustaitojen vahvistamiseksi, digitaalisten taitojen kehittämiseksi koulutuksen tasoilla, yrittäjyyden edistämiseksi koulutuksella sekä pk-yritysten tarvitseman osaamisen kehittämisen taloudellisen tukemisen.

Toinen vaihtoehto perustuu olemassa olevien EU-prosessien ja mm. eurooppalaisten tutkintojen viitekehyksen (EQF) uudistamiseen. Suomessa on laadittu oma tutkintojen viitekehys EQF:n pohjalta, mutta eduskunta jätti sen käsittelemättä kaksi kertaa. Koulutusvientiin tähtäävät ammatilliset oppilaitokset pitävät viitekehystä tärkeänä suomalaisen koulutuksen markkinoinnin kannalta.

Lääkkeiksi komissio tarjoaa myös koulutuksen ja työelämän tiiviimpää yhteistyötä, mihin Suomessa on tarjottu tänä keväänä uutta koulutussopimusmallia. Ammatilliselle koulutukselle komissio tarjoaa tuloksellisuuteen perustuvaa rahoitusta, joka on valmisteilla opetus- ja kulttuuriministeriössä.

EU odottaa, että syntyvissä työpaikoissa vaaditaan aiempaa useammin koulutusta tai nykyistä korkeampaa koulutuksen tasoa. Jo nyt useimmissa työpaikoissa edellytetään digitaalisia perustaitoja, jotka puuttuvat 45 prosentilta aikuisista euroopassa. Luku- ja kirjoitustaidon kanssa ongelmissa on 70 miljoonaa aikuista ja viidesosa pakollisen koulun päättävistä ei osaa lukea kunnolla. PISA-tutkimukset ovat paljastaneet, että Suomessakin 15 prosentilla perusopetuksen päättävistä on ongelmia perustaitojen kanssa.

Ammattitaidon parantaminen vastaamaan odotettuja tarpeita sekä ammattitaitoisen työvoiman ja työpaikkojen kohtaaminen ovat lähtökohtia Euroopan uuden osaamisen ohjelmalle, jonka tiekartan komissio on julkaissut.

Euroopassa on 22,6 miljoonaa työtöntä, joista puolet ovat olleet työttömänä yli vuoden. Nuoria työttömiä on jo 4,5 miljoonaa. Euroopasta puuttuu komission mukaan mm. 800 000 ICT-ammattilaista.

Komissio haluaa panostaa kansalaisten taitoihin, jotta he voivat aktiivisesti osallistua työpaikoilla ja yhteiskunnassa tapahtuvaan muutokseen. Ohjelma sisältää ammatillisen ja korkeakoulutuksen sekä digitaalisen ja teknologisen osaamisen.

Uuden osaamisen ja työllisyyden tiekartta