Kerrankin huomion keskipisteessä

13.04.2017

Kuntavaalit, koulutusleikkaukset ja valmisteilla oleva reformi ovat nostaneet ammatillisen koulutuksen laajan yhteiskunnallisen keskustelun kohteeksi. Jopa puoluejohtajat keskustelivat ammatillisen koulutuksen rahoituksesta ja uudistuksesta Ylen viimeisessä vaalitentissä. Tällaista huomiota ei ole ennen koettu.

Keskustelua ammatillisesta koulutuksesta ovat perinteisesti käyneet etujärjestöjen lobbarit, mihin joukkoon itsekin kuulun. Tänä vuonna mukaan ovat tulleet kuntapoliitikot ja tiedotusvälineet. Keskustelun laajentuessa paljastui, että monilla päättäjillä on vinoutunut kuva ammatillisesta koulutuksesta.

Ammatillinen koulutus nähdään lukion rinnalla olevana oppilaitoksena peruskoulun päättäneille. Huoli nuorten koulutuspaikoista oli suuri, vaikka yhteishaussa paikkoja oli tarjolla enemmän kuin hakijoita.

Aikuisten koulutuksen merkitys ja laajuus on heikosti tunnettu. Harva valtuustoon pyrkivä tiesi, että kaikista ammattiin opiskelevista kaksi kolmasosaa on yli 20-vuotiaista. Täysin selvää ei ole kansanedustajillekaan, että ammattiin opiskelevista vain viidesosa on alaikäisiä.

Kuntavaalien jälkeen useimmat koulutuksen järjestäjät saavat uudet päättäjät. Toivottavasti heillä on laaja-alainen ymmärrys ammatillisesta koulutuksesta. Vain huolehtimalla nuorista ja aikuisista sekä työpaikkojen tarpeita samanaikaisesti ammatilliset oppilaitokset täyttävät tehtäväänsä sivistyksen, hyvinvoinnin ja elinvoiman edistäjinä.

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi