Katse 2019 vaaleihin

04.08.2017

AMKEn hallitus aloitti 3.8 seminaarissaan kevään 2019 eduskuntavaalien tavoitteiden valmistelemisen.

- Ammatillisen koulutuksen kehitys ei pysähdy kesäkuun lopulla hyväksyttyyn lakiin. Vaikka reformin toimeenpano käytäntöön vasta alkaa monin paikoin, on katsetta samalla suunnattava jo kevään 2019 vaalien jälkeiseen aikaan, AMKEn puheenjohtaja Leena Linnainmaa linjaa.

AMKEn hallituksen keskustelussa korostuivat ammatillisen koulutuksen merkitys koko Suomelle osaavan työvoiman kouluttajana työelämän muuttuessa.

- Toteuttaakseen tehtävänsä ammatillinen koulutus tarvitsee riittävän rahoituksen, joka mahdollistaa myös uudistumisen, arvioi puolestaan AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Hallituksen mukaan pysyvää muutospainetta koulutukselle luovat mm. ammattien, toimialojen ja teknologioiden uudistuminen, työn kansainvälistyminen ja maahanmuutto sekä kiertotalous ja ympäristöongelmiin vastaaminen.

Hallituksen keskustelussa nousi esiin myös aikuisten tarve kouluttautua työuran aikana.

Oppivelvollisuusiän nostaminen ei yksin ratkaisisi ongelmia

Hallitus tarttui kesän aikana vilkkaana käytyyn keskusteluun oppivelvollisuusiän korottamisesta. Toisen asteen koulutuspaikkoja on riittävästi, mutta kaikki paikan saavat eivät aloita opintoja tai suorita opintoja loppuun.

- Peruskoulun heikentyneet oppimistulokset näkyvät toisen asteen koulutuksessa. Puheenjohtaja Linnainmaan mukaan ammatillinen koulutus ei voi paikata parissa vuodessa perusopetuksen jättämiä aukkoja.

AMKEn hallituksen jäsenet arvioivat, että opinnoista syrjäytymisen taustalla on usein psyykkisiä tai sosiaalisia ongelmia, joihin vastaamiseen oppilaitosten keinot eivät yksin riitä.

Opintojen keskeyttämisen ongelmaan vastaaminen edellyttää, että ammatilliseen koulutukseen valmistava koulutusta Valmaa uudistetaan. Valmaa on suunnattava kohti ammatillisia opintoja peruskoulun arvosanojen korottamisen sijaan.

Keskustelu oppivelvollisuusiästä jatkuu AMKEn johdon foorumissa 5.9.