Ilman ammattitaitoa ei työllisty

10.10.2016

- Kolmasosa yrityksistä ei löydä sopivaa työvoimaa, vaikka Suomessa on satoja tuhansia työttömiä, kirjoittaa AMKE ry:n toimitusjohtaja Petri Lempinen Turun Sanomissa 8.10.

Keskuskauppakamarin Alueiden kilpailukyky 2016 -selvityksen mukaan työnantajien tarpeet ja työnhakijoiden osaaminen eivät kohtaa. Pelkkä perehdyttäminen ei siis riitä, kun uudet työtehtävät vaativat rekrytoitavalta henkilöltä uutta osaamista.

- Valitettavasti huhtikuussa julkistettu hallituksen työllisyyspaketti ei sanallakaan maininnut osaamista tai koulutusta, Lempinen kirjoittaa.

Erityistä huomiota Lempisen mukaan kaipaavat ammattia vaihtavat työttömät sekä työmarkkinoille valmistuvat nuoret. OECD:n mukaan viidesosa 20–24-vuotiaista miehistä ei opiskele eikä käy töissä.

- Jokaisen työttömän työllistymissuunnitelmassa pitäisi arvioida osaamisen kehittämisen tarpeet.

Nuorten työllistymistä parantaisi Lempisen mukaan oppisopimuskoulutus, josta yhdistettynä ammattiopistossa opiskeluun onkin jo toimivat mallit. Esteenä on opiskelijan palkkataso, jota työnantajat pitävät liian korkeana.

- Nuorten työllistymistä edistäisi, jos ammattiopistosta oppisopimukseen siirtyvälle opiskelijalle maksettaisiin opintotukea ja työnantajalle aiheutuva palkkakustannus alenisi. Tämä edellyttäisi, että opintotukea ei peritä takaisin oppisopimuksesta saatavien ansiotulojen vuoksi, Lempinen kirjoittaa.

Myös työttömien osaamisen kehittämiseen sopii Lempisen mukaan työn ja koulutuksen yhdistäminen. Koulutukseen voi yhdistää työkokeiluja, jotka voivat johtaa jopa oppisopimukseen.

- Työllistymistä tuettaisiin ohjaus- ja työnetsijäpalveluilla, jossa henkilökohtaiset työvalmentajat olisivat tukena koulutuksen suorittamisessa ja työn etsimisessä.

Erilaisen työssäoppimisen hyödyntäminen työttömien koulutuksessa vaatii Lempisen mukaan tiiviimpää yhteistyötä TE-palveluiden ja oppilaitosten välillä.

- Oppisopimuksen suorittaneista 90 prosenttia on työssä vuosi tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Lue kirjoitus Turun Sanomista