II-asteen rakenneuudistus ehtii vielä

05.03.2015

Perustuslakivaliokunta on antanut kriittiset evästykset koulutuksen rahoitusta ja järjestäjäverkkoa koskevista lakiesityksistä.

Kumpikin lakiesitys on mahdollista muokata sellaiseksi, että ne täyttävät perustuslakivaliokunnan asettamat vaatimukset, arvioi toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:stä.

Sivistysvaliokunnalla on huomiseen asti aikaa käsitellä toisen asteen koulutuksen rakenneuudistusta.

Kyse on poliittisesta tahdosta, toteaa Lempinen.

Marraskuussa 2013 hallituksessa olleet kuusi puoluetta päättivät yksimielisesti leikata ammatillisen koulutuksen ja lukioiden rahoituksesta 260 miljoonaa euroa. Nyt koulutuksen järjestäjät odottavat eduskunnasta viestiä leikkausten käytännön toteutuksesta.

Toisen asteen rahoitus vähenee dramaattisesti tällä vuosikymmenellä, sillä yksikään eduskuntapuolue ei ole ilmoittanut peruvansa ammatilliseen koulutukseen ja lukion leikkauksia. Jos järjestäjäverkkolaki kaatuu eduskunnassa, on odotettavissa kaaos. Vuonna 2017 täysimääräisesti voimaan tulevat leikkaukset romuttavat talouden osalta koulutuksen järjestäjistä.

Mikäli eduskunta ei hyväksyisi järjestäjäverkkolakia perustuslakivaliokunnan esittämin muutoksin, rahoituksen väheneminen johtaisi ennakoimattomiin ja hallitsemattomiin muutoksiin järjestäjäkentässä, että koulutuksen ala- tai aluekohtaisessa saatavuudessa.

Marraskuun 2013 rakennepoliittisen paketin uudistukset ovat yksi kerrallaan kaatuneet poliittisiin riitoihin. Leikkauksista päättäneiden puolueiden on nyt kannettava vastuunsa ja mahdollistettava koulutuksen hallittu uudistaminen.

Ammatillinen koulutus on toiseksi suurin osa Suomen koulutusjärjestelmää heti perusopetuksen jälkeen. Ammatillisessa koulutuksessa opiskeli 314 000 suomalaista nuorta ja aikuista vuonna 2013. He suorittivat 70 000 tutkintoa.

AMKE ry:n 86 jäsenorganisaatiota järjestävät yli 90 prosenttia opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamasta ammatillisesta koulutuksesta Suomessa. Lisäksi AMKE ry:n jäsenet kouluttivat yli 100 000 opiskelijaa yhteistyössä yritysten kanssa.