Hyviä uutisia ammatillisen koulutuksen opiskelijahuollosta

12.05.2017

Välillä hyviäkin uutisia.

  • Psykologi- ja kuraattoripalvelujen saatavuus on parantunut.
  • Opiskelijoiden osallisuus oppilaitoksen toiminnasta on lisääntynyt.
  • Opiskeluhuollon työpanos suhteessa opiskelijamääriin on kasvanut.
  • Ja yleisestikin ammatillisen peruskoulutuksen terveyttä ja hyvinvointia edistävä toiminta on kehittynyt hyvään suuntaan vuosina 2012-2016.
     

Opetushallitus ja Terveydenhuollon edistämislaitos THL julkaisivat tutkimuksen, jossa kartoitettiin jälleen opiskeluhuollon tilannetta niin ohjeistusten, toimintamallien kuin henkilöstönkin osalta. On hyvä huomata, että ammatillisessa koulutuksessa edistetään hyvinvointia, terveyttä ja yhteisöllistä toimintakulttuuria monin eri tavoin. Tutkimuksesta selviää toimenpiteitä nin päihteidenkäytön, terveydenhoitajan työhön, vaikuttamismahdollisuuksiin kuin kouluruokailuun liittyen.

Opiskeluhuoltopalvelujen saatavuus on tutkimuksen mukaan parantunut. Ammatillisen koulutuksen toimipisteistä 95 prosentilla on käytettävissä terveydenhoitajan ja kuraattorin, 81 prosentilla lääkärin ja 74 prosentilla psykologin palvelut. Opiskelijamäärään suhteutettu henkilöstöresurssi on myös parantunut kaikkien opiskeluhuoltopalvelujen kohdalla.

Yhteisöllisessä opiskelijahuollossa vielä kehitettävää

Tutkimuksen mukaan opiskeluhuollon henkilöstön työpanos kohdentuu edelleen pääasiassa yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Vaikka oppilas- ja opiskelijahuoltolaki korostaa yhteisöllistä työtä opiskeluhuollon ensisijaisena toimintatapana, käytetään tähän vain noin 10 prosenttia terveydenhoitajien ja psykologien ja 20 prosenttia kuraattorien työajasta.

Opiskelijoiden osallisuutta yhteisöstä on suunta kuitenkin ollut myös hyvä. Ammatillisten oppilaitosten toimipisteistä 90 prosenttia on ottanut opiskelijat mukaan opetussuunnitelman laatimiseen, 71 prosenttia päihteettömyyden edistämiseen ja 26 prosenttia yhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden tarkastuksiin.

Sote ja reformi haastavat käytännöt

On tärkeä huomata, että opiskelijahuolto kohtaa pian muutoksia kahdelta taholta. Ammatillisen koulutuksen uuden lainsäädännön vaikutus on helpommin arvioitavissa kun samaan aikaan käsittelyssä olevan sote-ratkaisun, toteaa AMKEn asiantuntija Riikka Reina.

- Nyt julkaistu tutkimus on erityisen tärkeä tietyn lähtötason määrittelyssä. Tavoitteena on, että uudet ratkaisut ja toimintamallit parantavat tilannetta. Suunta on hyvä pitää samana.

Lisätietoja:

OPH: Lukioiden ja ammatillisen peruskoulutuksen hyvinvointipalvelut kohentuneet

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 2016