Hankerahoitusta strategiseen kansainvälistymiseen

31.08.2015

Ammatillisen koulutuksen strategisille kumppanuushankkeille myönnettiin avustusta Erasmus+ -ohjelman puitteissa tänä vuonna yhteensä noin 1,84 miljoonaa euroa. Pienin myönnetty rahoitus oli 90 000 euroa ja suurin yli 300 000 euroa.

Hakijoita oli viime vuoden tapaan 27 ja rahoitusta myönnettiin niistä kymmenelle. Hakijoista 67 % oli ammatillisia oppilaitoksia: rahoitusta myönnettiin yhteensä yhdeksälle ammatillisen oppilaitoksen koordinoimalle hankkeelle.

Hankkeiden koko ja kehittämistavoitteiden laajuus vaihtelee suuresti, mutta kestoltaan hankkeet ovat pääosin kahden vuoden mittaisia. Hankerahoitusta hakemaan toivotaan jatkossakin myös pienimuotoisia hankkeita, sillä ne ovat osoittautuneet ammatillisen koulutuksen toimijoille sopivaksi tavaksi syventää kansainvälistä yhteistyötä ulkomaisten partnereiden kanssa.

Osallistamalla monipuolista palautetta jo varhain

Strategisiset kumppanuushankkeet mahdollistavat opetussisältöjen kehittämisen toiminnan ja liikkuvuuden kehittämisen avulla. Monissa hankkeissa järjestetäänkin osallistavia työpajoja ja koulutuksia opiskelijoille ja opettajille. Opetussisältöjen ja opetusmenetelmien kehittämisestä saadaan monipuolista palautetta jo hankkeen aikana, kun työpajoihin osallistujat arvioivat menetelmien toimivuutta.

Esimerkiksi Seinäjoen koulutuskuntayhtymän koordinoimassa International Forestry -hankkeessa kehitetään viiden maan yhteistyönä metsäalan opintokokonaisuus, jota opiskelijat testaavat eri maissa järjestettävissä workshopeissa. Hankkeessa tehdään työelämävastaavuuden varmistamiseksi yritysten kanssa tiivistä yhteistyötä.

Erasmus+ -ohjelman keskeiseksi laatuvaatimukseksi onkin nostettu hanketyön vaikuttavuus. Tämä haastaa hankkeisiin osallistujat pohtimaan tulosten parhaan mahdollisen hyödyntämisen oppilaitoksen toiminnassa hankerahoituksen päätyttyä.

Seuraava hankerahoitusten haku alkaa syksyn aikana. Aikatauluista tiedotetaan CIMOn verkkosivuilla.