Hallituksen talousarvioesitys: vakautta ammatillisen koulutuksen rahoitukseen - epäselvyyttä kehittämistoimissa

01.09.2022

Hallitus antoi talousarvioesityksen vuodelle 2023. Ammatillisen koulutuksen osalta rahoitustasoa on nostettu hallituskauden aikana noin 2,0 miljardiin euroon. 

- Ammatillisen koulutuksen rahoituksessa on saavutettu taso, jolla ammatillisen koulutuksen järjestäjät pystyvät tyydyttävästi toteuttamaan tehtäväänsä. Reaalitason vakaasta kehityksestä on pidettävä kiinni tulevanakin vuosina jatkuvan oppimisen tarpeiden ja kustannusten noustessa, toteaa AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu

Hallituksen talousarvioesityksen pöytäkirjamerkintöihin on tehty kirjaus ammatillisen koulutuksen kehittämisestä. ”Hallitus vahvistaa ammatillisen koulutuksen laatua ja saavutettavuutta antamalla OKM:n jo valmisteleman hallituksen esityksen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteistyöstä sekä oppivelvollisuuskoulutuksen rahoituksen kehittämisestä. Esitystä voidaan muokata lausuntopalautteen pohjalta. Ammatillista koulutusta tarkastellaan jatkossakin kokonaisuutena oppivelvollisten ja jatkuvan oppimisen osalta.” 

Kirjauksen sisältö on monitulkintainen ja ristiriitainen. Hallituksen esitys sisältää ajatuksen siitä, että oppivelvollisten ja jatkuvan oppimisen rahoitusta eriytetään toisistaan. Samalla kuitenkin vakuutetaan, että näin ei tapahdu.  

- Rahoitusesityksen lausuntopalaute on koulutuksen järjestäjien, opettajien sekä elinkeinoelämän osalta hyvin kriittistä. Vaatimuksena on, että rahoitusmuutosten valmistelua jatketaan ja siitä päätetään kokonaisuutena vasta seuraavalla hallituskaudella. Toivomme, että lausuntopalaute todella huomioidaan, painottaa Lamppu.