EU-aloite koulutuksen nykyaikaistamiseksi unohti ammatillisen koulutuksen

27.12.2016

Euroopan Komission aloite koulutuksen parantamiseksi ja nykyaikaistamiseksi on saanut ristiriitaisen vastaanoton jäsenmailta – Suomi mukaan lukien.

Aloitteen mukaan EU voi tukea jäsenvaltioiden uudistuspyrkimyksiä perusopetuksen ja korkea-asteen koulutuksen nykyaikaistamiseksi. Aloitteessa luvataan korkealaatuista koulutusta kaikille, mutta se on unohtanut ammatillisen koulutuksen, joten se ei koske koko koulutusjärjestelmää eri ikäisine oppijoineen.

Suomessa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sidosryhmät ovat tyytymättömiä siihen, että aloitteessa ei huomioida ammatillista koulutusta. Suomen kantaa komission aloitteeseen käsiteltiin joulun alla EU-jaosto 30:ssä.

Suomessa pidetään tärkeänä, että koulutusjärjestelmää kehitetään kokonaisuutena. Suomessa ammatillinen koulutus on väylä korkeakoulutukseen, ei vain työmarkkinoille. Suomi kannustaa komissiota katsomaan koulutusjärjestelmiä kokonaisuutena, jossa jokainen kansalainen voi löytää oman potentiaalinsa.

Myönteistä aloitteessa on, että se huomioi myös varhaiskasvatuksen.

Aloite on valmisteltu koulutuksen ja kulttuurin pääosastolla, mutta ammatillinen koulutus kuuluu hallinnollisesti työllisyyden pääosastolle.  Ammatillista koulutusta koskevat aloitteet ovat pelkistyneet osaamisen (skills) ohjelmaksi, joka korostaa taitoja niiden kehittämisen sijaan.

Komission tavoitteena on, että asiaa käsiteltäisiin koulutusneuvoston kokouksessa helmikuussa 2017. EU:n puheenjohtajamaana toimii tuolloin Malta.