Erasmus+ -ohjelma liikuttanut 235 000 suomalaista 30 vuodessa

09.05.2017

Erasmus+ ja sitä edeltäneet ohjelmat ovat 30 vuoden ajan edistäneet eurooppalaista liikkuvuutta, vuorovaikutusta ja keskinäistä ymmärrystä.

Ohjelmaa juhlittiin Eurooppa-päivän aattona maanantaina 8. toukokuuta Helsingin Musiikkitalossa.

- Erasmus+ avaa näköaloja. Se kansainvälistää ja edistää Euroopan unionin arvoja – ihmisarvon kunnioittamista, vapautta, kansanvaltaa, tasa-arvoa, oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia, julisti opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen juhlaseminaarissa.

Ammattiin opiskelevia mukana lähes 30 000

Vuodesta 1992 lähtien Erasmus-ohjelmaan on osallistunut yhteensä 234 200 suomalaista. Heistä 28 800 on ammatillisen koulutuksen opiskelijoita.

Vuonna 2016 yli 6200 ammattiin opiskelevaa lähti ulkomaanjaksolle. Tämä tarkoittaa, että noin joka seitsemäs ammatillisessa koulutuksessa aloittanut ottaa opiskeluaikanaan askeleen kohti kansainvälistymistä. Ulkomaanjaksoista lähes 60 prosenttia on yli kahden viikon työssäoppimisjaksoja. Pidempien jaksojen osuus on ollut kasvamassa.

Vuonna 2016 suosituin kohdemaa ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien keskuudessa oli Espanja, johon suuntasi 963 opiskelijaa. Seuraavaksi suosituimpia olivat Ruotsi, Saksa, Viro ja Britannia.

- Kansainvälisyys on tullut viime vuosikymmenten aikana osaksi ammatillisen koulutuksen arkea. Tässä kehityksessä EU-ohjelmat ovat olleet keskeinen työkalu, toteaa opetusneuvos Mikko Nupponen Opetushallituksesta.

Kansainvälisyys on tulevaisuuden juttu

No miksi opiskelijavaihtoon kannattaisi sitten lähteä? Kansainvälisyys kehittää tuottavuutta, sitkeyttä ja yhteistyökykyä. Kulttuurillinen osaaminen parantuu, kielitaitoa karttuu ja itsetuntemus nousee. Lisäksi kansainvälisyys lisää suvaitsevaisuutta ja analyyttisiä taitoja.

Kansainvälisyys on siis yhä tärkeämpi osaamisen alue tulevaisuudessa ja oppilaitoksissa tähän tullaan varmasti kiinnittämään huomiota yhä enemmän. Myös aikuiskoulutusoppilaitoksissa lähes puolet ovat aikeissa päivittää tai laatia kansainvälisen toimintasuunnitelman.

Kymmenen teesiä

Seminaarin yhteydessä julkistettiin opetusministerin 10 teesiä kansainvälistymisestä ja liikkuvuudesta. Teesit ovat:

  1. Suomi elää kansainvälisyydestä; Eurooppaa ja sen arvoja tulee puolustaa.
  2. Kansainvälisyys, kielitaito ja kulttuurinen herkkyys ovat luku- ja kirjoitustaitoon verrattavia perustaitoja.
  3. Mahdollisuus saada kansainvälistä kokemusta ja osaamista kuuluu niin nuorille – koululaisille ja opiskelijoille – kuin myös opettajille ja kasvattajille, tutkijoille ja nuorisotyöntekijöille.
  4. Ulkomailla hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista on edistettävä.
  5. Korkeakoulututkinnon edellytyksenä tulee olla kansainvälistymisjakso.
  6. Erasmus+ edistää Euroopan kilpailukykyä ja työllisyyttä.
  7. Erasmus+ -ohjelmaa tulee hyödyntää vastattaessa nuorisotyöttömyyteen ja muuttoliikkeeseen.
  8. Erasmus+ on avuksi yhteistyössä myös EU:n ulkopuolisten maiden kanssa molempia osapuolia rikastaen.
  9. Erasmus+ -ohjelman tulee tukea kotimaassa kansainvälisyyttä myös digitaalisin ratkaisuin.
  10. Erasmus+ on menestystarina ja ansaitsee jatkossakin kunnon rahoituksen.


Lisätietoa Erasmus + -ohjelmasta