Datakonkarit syrjäytymisuhan kimppuun – Omnia mukana maankoodauskurssin suunnittelussa

12.06.2017

Opetushallituksen ja Teknologiateollisuuden yhteistyössä toteuttamalla maankoodauskurssilla Suomen johtavien IT-alan yritysten dataosaajat etsivät keinoja siihen, miten syrjäytymisvaarassa oleva nuori voidaan tunnistaa ammatillisen koulutuksen tietovarantojen avulla.

Ammatillisen koulutuksen asiantuntijaksi mukaan maankoodauskurssin suunnittelutyöhön kutsuttiin myös Maija Aaltola Omniasta.

Kolmen viikon maankoodauskurssilla koodaajat tutustuivat ensin ongelmaan ja kartoittivat eri tahojen keräämää dataa. Aaltolan tehtävänä oli taustoittaa koodareille ammatillisen koulutuksen kokonaisuutta ja tulevaisuuden näkymiä.  

Kartoituksen pohjalta koodarit päättivät luoda koneoppivan mallin ennakoimaan toisen asteen opintojen keskeyttämistä peruskoulun ja toisen asteen opiskelijoiden datan pohjalta. Prototyyppiä testattiin Omnian ja Espoon peruskoulujen oppilaiden ja opiskelijoiden datalla.

- Mielenkiintoisia yhteyksiä keskeyttämiseen löytyi datasta jo näinkin lyhyellä testauksella, Aaltola kertoo.

Jotta koneoppivan mallin tuottamaa ennakointitietoa voitaisiin hyödyntää varhaisessa puuttumisessa, loivat koodarit myös prototyypin loppukäyttäjän työkalusta.

- Työkalun avulla ennakoivaa ja ajantasaista tietoa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista voitaisiin tuottaa ja visualisoida valtakunnantasoisesti, kuntatasoisesti sekä oppilaistostasoisesti.

Kurssin päätöstilaisuudessa koodarit toivat esille myös tuttuja huolia: Syrjäytyminen alkaa jo ennen toista astetta ja siihen pitäisi puuttua jo peruskoulussa.

- Olemme toisella asteella huterien tietojen varassa ja toimimme usein vasta kun on jo tilanne päällä. Dataa olisi erittäin paljon, mutta se ei ole luotettavaa ja sitä ei hyödynnetä, Aaltola komppaa koodareiden huomioita.

Neljän askeleen polku

Koodarit esittivät ministerille ja pääjohtajalle seuraavia askeleita datan hyödyntämiselle toisen asteen syrjäytymisen ehkäisemiseksi:

  • Lainsäädännöllisten esteiden purku
  • Keskitettyjen tietovarantojen kehitys
  • Yhdessä yritysmaailman kanssa sparrata ratkaisuja
  • Ketterä kehitys ja tekemisen kulttuuri

Aaltolan mukaan maankoodauskurssi oli hänelle itselleen sekä Omnialle todella mielenkiintoinen projekti olla mukana.

- Toivon todella, että koodareiden luomat kehittämisaihiot saavat jatkoa. Tämä oli minulle ensimmäinen näin läheinen kosketus koneälyyn – tuntuu, että tulevaisuus on todella täällä!

Tulosten esittelyaineisto

 

Sivun yläosan kuvassa Opetushallituksen uuden kokeilukeskuksen johtaja Anneli Rautiainen, Teknologiateollisuuden toimialajohtaja Ville Peltola, Opetushallituksen johtaja Olli-Pekka Heinonen, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja koodarit.


Kuvassa neljä koodareista ja Maija Aaltola (toinen vasemmalta).

Maankoodauskurssilla koodaajat työskentelevät työnantajansa kustannuksella yhteiskunnallisen ongelman ratkaisemiseksi, tämä on osa yritysten yhteiskuntavastuullista toimintaa. 

Kurssilla toimineet koodarit: Elina Jeskanen (CGI), Henri Tuomola (Claned Group), Henri Nousiainen (IBM), Hanna-Kaisa Seiro (Accenture) ja Carl-Gustaf Wennström (Innofactor).