Budjettiriihessä askel oikeaan suuntaan

31.08.2017

- Päätös lisätä ammatillisen koulutuksen tarjontaa 1000 opiskelijavuodella eli 9,4 miljoonalla eurolla on askel oikeaan suuntaan, sanoo toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:stä.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan tavoitteena on helpottaa nuorisotyöttömyyttä ja vastata osaamistarpeisiin. Lisäpakat kohdennetaan erityisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille nuorille.

Lempinen arvioi, että menossa oleva ammatillisen koulutuksen reformi mahdollistaa koulutuksen räätälöimisen opiskelijan ja hänen tulevan työnantajansa tarpeisiin aiempaa paremmin.

- Lisärahoitus ei kuitenkaan paranna koulutuksen järjestäjien taloudellista asemaa, Lempinen muistuttaa.

Ammatillisen koulutuksen rahoitusta on leikattu vuoden 2013 jälkeen 17 prosenttia, mikä on johtanut henkilöstön vähennyksiin ja lomautuksiin, oppilaitosten ja toimipisteiden sulkemisiin ja koulutustarjonnan supistamiseen.

Ensi vuoden rahoitus on 15 miljoonaa vähemmän kuin kuluvana vuonna – tänään päätetty lisäys huomioiden, Lempinen muistuttaa.

AMKE tervehtii ilolla myös päätöstä helpottaa työttömien opiskelua.

Hallitus lupaa muuttaa työttömyysturvalakia siten, että työnhakijalla olisi oikeus käyttää työttömyysturvaan päätoimiseen opiskeluun ilman TE-toimiston harkintaa silloin, kun opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta.

Työttömien oikeus hakeutua koulutukseen laajentui edellisen kerran vuonna 2010. Nykyisin ns. omaehtoiseen koulutukseen osallistuu saman verran työttömiä kuin työvoimahallinnon järjestämään koulutukseen. Osallistuminen on kuitenkin edellyttänyt TE-toimiston harkintaa ja lupaa.