Budjettiesitys vaatii toiminnan tehostamista

10.08.2017

Valtiovarainministeriö esittää ensi vuodelle 1,75 miljardin euron rahoitusta ammatilliselle koulutukselle. Mukaan on laskettu koulutuksen järjestämisen ja kehittämisen rahoitus OKM:n hallinnonalalla. 

Hallitusohjelman mukaisesti budjetista katoaa 20 miljoonaa euroa nuorten osaamisohjelman ja 14,7 miljoonaa oppisopimuskoulutuksen lisärahoitusta. NAO:n rahoitus on ensi vuonna 5 miljoonaa euroa.

Lisäyksenä on 50,7 miljoonaa euroa työvoimakoulutuksen rahoitusta, joka siirtyy TEM:ltä OKM:lle ensi vuoden alusta.

- Ammatillinen koulutus tehostaa toimintaansa ensi vuonnakin, sillä suoritettujen tutkintojen määrän ennakoidaan talousarvioesityksessä nousevan 3,5 prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna, arvioi AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen. Uusien opiskelijoiden määrän ennakoidaan pysyvän samana. 

Rahoitus ei pysy kustannusten nousun tasolla, sillä ensimmäinen indeksikorotus on luvassa vuonna 2020.

- Syksyn työmarkkinaneuvotteluilla on suuri merkitys koulutuksen järjestäjien taloudelle, kun rahoitus ei lisäänny, Lempinen toteaa. 

Uuteen rahoitusmalliin

VM esittää koulutuksen järjestämisen perus- ja suoritusrahoitukseen 1 694 181 000 euron määrärahaa, mihin sisältyy valtionosuuden kuntarahoitus. Esityksessä on huomioitu 50,7 miljoonaa euroa työ- ja elinkeinoministeriöstä siirtyvää työvoimakoulutuksen rahoitusta ja koulutuksen järjestäjien alv-kompensaation siirtyminen kokonaan valtion maksettavaksi.

Ensimmäistä kertaa jaettavan suoritusrahoituksen osuus on 5 prosenttia eli 83 miljoonaa euroa.

Uudistuvaan rahoitusjärjestelmään sisältyy myös valtionavustuksina jaettava strategiarahoitus. VM esittää strategiarahoitukseksi enintään 33,9 miljoonaa euroa eli kahta prosenttia koko rahoituksesta. Uuden rahoituslain mukaan strategiarahoitus voi olla enintään neljä prosenttia koko rahoituksesta.

Työvoimakoulutus supistuu

Työ- ja elinkeinoministeriön alaiseen työvoimakoulutukseen VM esittää 343,5 miljoonan euron määrärahaa, mihin sisältyy 50 miljoonan euron siirto OKM:lle ja 23 miljoonan euron vähennys kotouttamiskoulutukseen.

Esityksen perusteluissa työvoimakoulutuksen volyymin arvioidaan supistuvan yhteensä 30 prosenttia.

- Työvoimakoulutuksen suunta ei tue kohtaanto-ongelman ratkaisua, Lempinen kritisoi.

AMKE esitti kehysriiheen, että työvoimakoulutuksella pitäisi tukea yritysten rekrytointia, kun talous on kääntynyt kasvuun

 

Uutista on päivitetty 16.8.