Askeleet ammattiosaamiseen 2025

31.10.2016

Ammattilaisuus tekee tulevaisuuden. Näin väittää AMKEn ammatillisen osaamisen tulevaisuutta pohtiva asiakirja. Vuonna 2025 ammattitaito, ammattiosaaminen ja ammattiin oppiminen näyttävät toisenlaiselta kuin tänään. Koulutuksen järjestäjien edustajat ovat yhdessä työstäneet tulevaisuuskuvaa niistä sisällöistä, johon uudella lailla tulisi tähdätä.

Asiakirjassa nähdään maailma ja sen haasteet positiivisesti - työelämän murros, globalisaatio ja digitalisaatio ovat ammatilliselle koulutukselle suuria mahdollisuuksia. Haasteena on polarisaatio ja eriytyminen. Koulutusjärjestelmällä on merkittävä tehtävä eriytymisen vastavoimana.

AMKEn asiantuntija Riikka Reina nostaa asiakirjasta tulevaisuutta ohjaaviksi sanoiksi ylpeyden, rohkeuden, innovaatiot ja onnistumisen.

- Olemme halunneet kertoa itse olevamme ylpeitä ammattilaisistamme. Olemme halunneet myös kertoa missä haluamme kehittyä. Tämä on osoitus siitä, että kulttuuri, jossa odotamme arvioita tai ohjeita, on nyt päättynyt. Ammattilaisuus tekee tulevaisuuden ja ammatillisen koulutuksen arjen toimijoilla on tässä merkittävä rooli.

Jos ammatillinen koulutus ei uudistu, se menettää merkityksensä. Tulevaisuutta ei rakenneta pitämällä kiinni nykyisistä käytännöistä, vaan meiltä vaaditaan rohkeutta ja uskallusta tarttua uuteen. Keskeisimmiksi uudistustarpeiksi on nostettu uuden ajan ammattilaisuuden taidot: digitaalinen työelämä, ongelmaratkaisutaitojen erilaisuuden hyväksyminen sekä yrittäjyystaitojen sisäistäminen. Ammatillinen koulutus haluaa myös tuoda keskusteluun roolinsa innovaatiokumppanina arjen työelämässä.

Ammattiosaamisesta ja sen kehittämisestä keskustellaan AMKEn yhdistyskokouksessa 1.11.2016 Jyväskylässä.

Askeleet ammattiosaamiseen 2025 -asiakirja

Askeleet ammattiosaamiseen 2025 on ammatillisen koulutuksen kehittämisyhdistys Amke ry:n visio siitä, miltä näyttävät ammattitaito, ammatillinen osaaminen ja ammatillinen oppiminen vuonna 2025. Vision taustalla on ymmärrys siitä, että uusi maailma vaatii uutta osaamista – eikä se synny tyhjästä. Vision avulla ammatillisen koulutuksen järjestäjät, opiskelijat, elinkeinoelämä ja yhteiskunta voivat ottaa yhdessä askeleet tulevaisuuden ammattiosaamiseen.