Ammattitaidon lisäksi MM-kisoissa mitataan henkistä kanttia

13.08.2015

Konepajatekniikan joukkuekisassa Suomea edustavat Severi Mettovaara, Mika Raudaskoski
ja Tomi Erkkilä. Kuva: Skills Finland

Nelipäiväinen kisarupeama alkoi Suomen ammattitaitomaajoukkueella São Paulon World Skills -kilpailuissa keskiviikkona 12.8. Suomen 36-henkinen joukkue on harjoitellut ja leireillyt kilpailuja varten kuukausia, sillä aamusta iltaan kestävä kilpailusuoritus vaatii taitoa, tarkkuutta, keskittymistä ja kestävyyttä.

Oman alansa huippuosaajat ovat treenanneet ammatillisia taitojaan sekä omien valmentajiensa että maajoukkueen kanssa. Skills Finland on järjestänyt kilpailijoille harjoitusleirejä, joissa on opeteltu muun muassa kokonaisvaltaista valmistautumista kisoihin. Leiriohjelmaan on kuulunut fyysisen kunnon ja kestävyyden parantamista sekä henkistä valmennusta, jossa on kehitetty keskittymiskykyä ja kisajännityksen hallintaa. Leirit ovat toimineet myös yhteisöllisenä tapahtumana, sillä ennestään toisilleen tuntemattomat nuoret lähtivät Brasiliaan toisiaan tsemppaavana joukkueena.

Suomen joukkueen edustajat ovat eri alojen huippuammattilaisia, ja mukana on muun muassa putkiasentaja, kokki ja lähihoitaja. Ammattitaitomaajoukkuetta sparraamaan São Pauloon lähti kolme joukkueenjohtajaa, joista yksi on Turun ammatti-instituutin oppilaitospappi Atte Airaksinen. Hänen mielestään henkinen valmistautuminen erottaa menestyjät muista:

– Se, miten kestää kisajännitystä, virheitä ja onnistumisia, ratkaisee lopputuloksen, sillä kaikki kilpailuun osallistuvat nuoret ovat ammatillisia huippuosaajia.

Kaikki harjoittelu ja leireily on ollut tarpeen sillä, olosuhteet kilpailupaikalla ovat helteiset ja kilpailusuoritusta voi verrata urheilussa kilpailemiseen: niin kova urakka se on. Kilpailu on erittäin kovaa, sillä tapahtumaan ottaa osaa 1 200 nuorta yli 50 eri lajissa. Sunnuntai-iltana selviää, kuinka Suomen joukkue on pärjännyt kovatasoisessa kilpailussa.

Suomen joukkueen kisamatkaa voi seurata Skills Finlandin kanavilta verkossa:

www.facebook.com/ammattitaitomaajoukkue
www.twitter.com/skillsfinland
www.skillsfinland.kuvat.fi
www.youtube.com/skillsfinland