Ammattiosaamisen arvoina vastuullisuus, asiakaslähtöisyys ja yhteisöllisyys

29.01.2016

AMKEn tulevaisuusvaliokunta jatkaa ammattiosaamisen strategian valmistelua ja ammatillisen koulutuksen tulevaisuuskuvan rakentamista. Strategiasta keskustellaan yhdessä livenä huhtikuussa yhteistyöfoorumissa Helsingissä. Tätä ennen ajatuksistaan saa viestiä toimistolle.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät, jäsenemme, ovat vuonna 2015 määritelleet arvonsa kuvassa esiteltyjen sanojen kautta. Arvot on listattu ohjelmaan, joka korostaa sanoja, jotka mainitaan useimmin. Jokaisen jäsenen arvot löytyvät sanapilvestä. Sanojen määrä kuvaa hyvin monimuotoista järjestäjäkenttämme. Sanoja, joita mainitaan vain kerran, on paljon.

Yleisimmiksi arvoiksi nousivat vastuullisuus, asiakaslähtöisyys ja yhteisöllisyys. Tulevaisuusvaliokunta lähti siitä, että ammattiosaamisen strategian arvoiksi nostetaan nämä kolme eniten mainittua. AMKEn jäsenten mielestä ammatillisen koulutuksen järjestämiseen liittyvät arvot ovat siis ennen kaikkea.

  • Vastuullisuus
  • Asiakaslähtöisyys
  • Yhteisöllisyys
     

Kolme yleisintä arvoa kertovat hyvin ammatillisen koulutuksen moninaisuudesta ja monista kasvoista. Toiminnan lähtökohtana vastuullisuus kertoo siitä perusotteesta, jolla yhteiskunnan, yritysten ja opiskelijoiden toiveisiin ja tarpeisiin tartutaan. Asiakaslähtöisyys kertoo siitä, miten keskiössä on tuloksen tuottaminen, hyödyn antaminen ensi sijassa kumppaneillemme. Yhteisöllisyys taas kuvaa sekä toimintaamme oppilaitoksessa, että myös suhteessa toisiimme. Näiden arvojen varaan on valiokunnan mielestä hyvä lähteä rakentamaan tulevaisuutta. Valiokunnan näkökulmasta esiin nousseet arvot kuvaavat monipuolista ammatillisen koulutuksen kenttää myös hyvin eri suuntiin.

Valiokunta keskusteli kokouksessa laajasti siitä, millaista toimintamme on työelämän kehittäjänä, opiskelupaikkana ja suhteessa henkilöstöömme, jotta nämä arvot ovat totta. Mitä pitäisi muuttaa, parantaa, mikä on visiomme, harhakuvamme parhaasta mahdollisesta tilasta. Valiokunta pohti kokouksessaan myös sitä, millaista on tulevaisuuden ammatillinen osaaminen, joka perustuu näihin arvoihin.

Strategian valmistelussa valmista on nyt toimintaympäristöanalyysi ja arvot. Stategia julkaistaan huhtikuussa. Strategiassa esitetyn vision perusteella valiokunta pyrkii valitsemaan maksimissaan viisi kehittämisohjelmaa, toimenpidesalkkua, joista löytyy ammatillisen koulutuksen suunta tulevaisuuteen.

Valiokunnan ajatuksia kirjasi ja kommentteja vastaan otti riikka.reina@amke.fi, tulevaisuusvaliokunnan työtä luotsaa teppo.tapani@takk.fi.