Ammatilliset opettajat kokeilemaan vuosityöaikaa

02.05.2016

Ammatillisessa koulutuksessa voidaan vastedes paikallisesti sopia vuosityöaikakokeilusta keskustasolla sovitun mallin mukaisesti, uutisoidaan Kuntatyönantajien kotisivuilla.

Opettajien uuteen työaikajärjestelmään tähtäävä sopimus on historiallinen, sillä työ- ja palkkamalli on valtaosalla ammatillisia opettajia perustunut pidettyihin oppitunteihin. Sopimusmallista saavutettiin neuvottelutulos KT Kuntatyöantajien ja Opetusalan Ammattijärjestön pitkien neuvottelujen jälkeen.

Vanha malli vastaa huonosti opettajien nykyistä, monipuolista työnkuvaa. Ammatilliseen koulutukseen on tulossa laaja reformi, joka muovaa opettajien työnkuvaa entisestään.

Kokeilumalli on merkittävä askel kohti työaikajärjestelmää, jolla opetus voidaan järjestää tulevaisuuden ammatillisessa koulutuksessa. Neuvoteltavaa jää silti vielä jäljelle ns. ammatillisen koulutuksen reformin joidenkin vaatimusten osalta. Saavutettu neuvottelutulos osoittaa kuitenkin, että sopien voidaan saavuttaa merkittäviä muutoksia, sanoo KT Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Hannu Freund.

– Mikäli kokeiluista saadaan hyviä tuloksia, vuosityöaika voi tulla koskemaan myöhemmin koko ammatillista opetusta. Kyse on merkittävästä muutoksesta opetusalalla, sillä vuosityöajan myötä kyetään paremmin ottamaan huomioon kaikki opettajan tekemä työ. Ammatillisen opettajan palkkaus on turvattu uudessa järjestelmässä tehdyn työajan suhteessa, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa.

–Prosessi on osoitus kunta-alan toimivasta neuvottelukulttuurista. OAJ ja KT kantavat yhteisesti vastuuta siitä, että työaikamallit vastaisivat opetustyön sekä sen sisällön ja menetelmien muuttumista, Freund ja Lindroos tähdentävät.

AMKE on erittäin tyytyväinen neuvotteluratkaisuun. Kyseessä on merkittävä työmarkkinaratkaisu, joka tukee ammatillisen koulutuksen uudistumista. Tämä avaa mahdollisuuden opettajan työn muutokselle.