Ammatillisen koulutuksen vetovoima laskussa

17.03.2016

Ammatilliseen koulutukseen haki ensisijaisesti noin 43 200 hakijaa eli noin 3 300 hakijaa vähemmän kuin viime vuonna. Suurimpien koulutuksen järjestäjien hakijamäärät pienentyivät 5-14 % vuoteen 2015 verrattuna. Pääkaupunkiseudulla useiden suurten oppilaitosten hakijamäärä vähentyi jopa 10 prosenttia, vaikka aloituspaikkoja on tullut lisää.

- Rahoituksen leikkaukset ja niistä johtunut ja opetuksen vähentäminen ovat voineet vaikuttaa hakijoiden määrään, arvioi Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen. Hän on myös AMKEn hallituksen varapuheenjohtaja.

Rehtori Tuula Kortelainen Hyvinkään Hyriasta puolestaan kertoo, että kone- ja metallialan perustutkinnon suosio on kasvanut. Ensisijaisten hakijoiden määrä yli kaksinkertaistui edelliseen vuoteen nähden (21 hakijasta 46 hakijaan). Hyriassa on tehty onnistunein tuloksin kohdennettua viestintää ja tiivistä yhteistyötä alueen kone- ja metallialan yritysten kanssa alan vetovoiman parantamiseksi.

Harvoja valopilkkuja olivat myös Etelä-Savo ja Etelä-Karjala. Lappeenrannassa tekniikan sekä palveluiden ja soten yksiköt saivat kumpikin lisää hakijoita. Oulun seudun, Pohjois-Karjalan ja Sastamalan koulutuskuntayhtymät kertovat vetovoiman säilyneen edellisen vuoden tasolla.

Opetushallituksen mukaan suosituin ala ammatillisessa koulutuksessa on edelleen sosiaali- ja terveysala, johon haki 6 650 nuorta. Seuraavaksi suosituimmat opintoalat ovat ajoneuvo- ja kuljetustekniikka 4 840, liiketalous ja kauppa 4 540, arkkitehtuuri ja rakentaminen 3 600, sähkö- ja automaatiotekniikan ala 2 650, kauneudenhoitoala 2 520 sekä majoitus- ja ravitsemisala 2 450.

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen päättyi tiistaina 15.3. Aloituspaikkoja ammatillisessa koulutuksessa oli tarjolla n. 45 400.