Ammatillisen koulutuksen leikkaukset kohtuullistettava

22.08.2016

AMKE, OAJ sekä opiskelijajärjestöt SAKKI ja OSKU tempaisevet tänään yhdessä ammatillisen koulutuksen puolesta kautta maan. Amisliikkeessä-tempauksella vedotaan opetusministeriin ammatillisen koulutuksen leikkausten kohtuullistamiseksi.

Ammatillisten oppilaitosten mahdollisuudet tarjota koulutusta ja sen avulla edistää työllistymistä heikkenevät oleellisesti, jos valtiovallan suunnittelema 190 miljoonan leikkaus toteutetaan vuonna 2017 ja nuorten aikuisten osaamisohjelma lopetetaan samaan aikaan. 

Vetoomuksen mukaan leikkaus tulisi lykätä ja kohtuullistaa esimerkiksi ajoittamalla se useammalle vuodelle. Samalla ammatillisen koulutuksen rooli työllisyyden edistäjänä on otettava vahvemmin esille budjettineuvotteluissa. 

Suunniteltu leikkaus karsisi laskennallisesti joko 18 000 ammatillista koulutuspaikkaa tai 3 800 työpaikkaa oppilaitoksista. Leikkauksen ajoittaminen uuden lainsäädännön jälkeiseen aikaan mahdollistaisi toimintojen uudistamisen ja kehittämisen asiakaslähtöisesti.

- Emme halua koulutuksen halpuuttamista emmekä lisää työttömiä.

Ammatillinen koulutus avaa kaikenikäisille oppijoille tavoitteellisen väylän työelämään ja pidentää työuria. Nuorten kouluttautumista ammattiin ei voida jättää pelkästään työelämän harteille, vaan oppimiseen tarvitaan myös oppilaitoksia, opettajia ja vertaisryhmiä. 

Ammatillisen koulutuksen merkitys aikuisille opiskelijoille on kasvanut entisestään, sillä yhä useampi työntekijä joutuu työuransa aikana opiskelemaan useamman ammatin. Työnantajat ja yritykset arvioivat ammatillisen koulutuksen vaikuttavuutta huomattavan myönteisesti.

Ammatillinen koulutus on vahvasti liikkeessä ja kiinni tämän päivän sykkeessä. Siitä muistuttaakseen ovat tuhannet opiskelijat sekä opettajat, johtajat ja muut työntekijät tänään tanssineet oppilaitosten pihamailla kautta maan. Ammatillisen koulutuksen väki valmistautuu koulutuksen reformiin ja on valmis sen avulla kehittämään laatua ja toiminnan sisältöä.

Ammatillinen koulutus liikkeessä -tapahtuma

Esimerkkejä maanantain 22.8. tapahtumista

AMKEn, OAJ:n, SAKKIn ja OSKUs yhteinen kannanotto