Ammatillisen koulutuksen järjestäjien terveiset kehysriiheen: Tulevaisuusinvestoinnilla on turvattu opetuksen ja ohjauksen resurssit ja laatu

05.04.2022

Hallitus on kokoontunut tänään kehysriiheen neuvottelemaan vuosien 2023–2026 julkisen talouden suunnitelmasta. Marinin hallitus on paikannut ammatillisen koulutuksen rahoitusvajetta 70–80 M€ vuosittain määräaikaisella ja erikseen haettavalla tulevaisuusinvestoinnilla. Opetusministeri Andersson on esittänyt, että tulevaisuusinvestoinneista tehdään vuodesta 2023 alkaen pysyvä parannus ammatillisen koulutuksen perusrahoitukseen.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE selvitti alkuvuodesta jäsenkyselyllä ammatillisen koulutuksen järjestäjiltä tulevaisuusinvestoinnin käyttöä. Vastaajien mukaan rahoitus on ollut merkittävä lisä opetuksen ja ohjauksen resurssien parantamiseen. Sillä on mm. palkattu oppilaitoksiin uusia opettajia, opinto-ohjaajia, työvalmentajia, opiskeluvalmentajia ja ammattiohjaajia.

- Rahoituksella on kasvatettu opettajien opetukseen ja ohjaukseen käytettävää työaikaa, mikä on lisännyt opiskelijoiden saaman lähiopetuksen määrää, sanoo AMKEn johtava asiantuntija Satu Ågren.

Tulevaisuusinvestointi on mahdollistanut lisätuen ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa oleville nuorille ja aikuisille sekä vieraskielisille opiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edenneet suunnitellusti tai jotka ovat tarvinneet henkilökohtaisempaa opetusta, ohjausta ja tukea. 

Ågrenin mukaan lisärahoituksen avulla on kehitetty pedagogisia ratkaisuja ja ohjauksen käytäntöjä niin oppilaitos-, verkko- kuin työpaikkojen oppimisympäristöissä.

AMKE kysyi koulutuksen järjestäjiltä, mitä seurauksia olisi määräaikaisen opettajien ja ohjaajien rahoituksen päättymisellä. Vastaajista 80 prosenttia arvioi, että tämä aiheuttaisi henkilöstömuutoksia. Lisärahoituksen myötä kasvaneet henkilöstöresurssit palautuisivat todennäköisesti vuoden 2018 tasolle.

Rahoituksen vakiinnuttaminen on erittäin tärkeää ammatillisen koulutuksen pitkäjänteisen kehittämisen kannalta. Oppivelvollisuusuudistuksen myötä tukea tarvitsevien opiskelijoiden määrän kasvu sekä jatkuvan oppimisen kysyntä ovat lisänneet rahoituspainetta. Ukrainan sota tuo Suomeen pakolaisia, jotka tarvitsevat koulutusta. 

Lue myös kannanottomme: Kehysriihessä päätetään ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta