Ammatillisen jatko-opintoväylän selkiytyminen kannustaa kohti hyvää opintomenestystä

31.05.2017

Todistusvalinnan ja pääsykoevalinnan linjaaminen pääväyliksi korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa on merkittävä esitys ammatillisen koulutuksen kannalta. Opiskelijoille todistusarvosanojen huomioiminen viestii, että hyvää opintomenestystä kannattaa tavoitella sekä ammatillisissa että yhteisissä tutkinnon osissa todetaan AMKEn lausunnossa OKM:lle ammatillisen tutkinnon parempaa hyödyntämistä korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa selvittäneen työryhmän raportista. 

Viisiportaiseen arviointiasteikkoon palaaminen helpottaa hakijoiden vertailtavuutta, mikä palvelee sekä korkeakoulujen opiskelijavalintaa, että työelämän rekrytointiprosesseja.

- On tärkeää, että korkeakoulut linjaavat nykyistä pitkäjänteisemmin korkeakoulujen opiskelijavalintaperusteista. Avoin viestiminen vaatimuksista on välttämätöntä, jotta opiskelijoita voidaan opinto-ohjauksella tukea jatko-opintoihin hakeutumisessa, toteaa AMKEa työryhmässä edustanut asiantuntija Satu Ågren.

Ammatillisen koulutuksen jatko-opintoväylän selkiyttäminen on tärkeää myös korkeakoulujen näkökulmasta. Työelämän tarvitsema osaaminen ja riittävä korkeakoulutettujen määrä varmistetaan ensisijaisesti sillä, että väylät ovat avoinna eri tavoin osaamista hankkineille. 

AMKEn lausunto ammatillisen tutkinnon parempaa hyödyntämistä korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa selvittäneen työryhmän raportista