Ammatillisella koulutuksella on edessä perinpohjainen muutos

27.05.2015

Koulutuksen leikkaukset pakottavat ammatillisen koulutuksen perinpohjaiseen muutokseen, arvioi toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry.stä. Tämä on suuri mahdollisuus, mutta edellyttää sääntelyn purkamisen ulottamista koulutusjärjestelmään.

Jäykkien rakenteiden sijaan koulutuksen järjestäjät tarvitsevat toimintavapautta paikallisen elinkeinoelämän ja väestön tarpeisiin vastaamiseksi.

Oppimisympäristöjen uudistaminen ja koulutuksen digitaalinen loikka osana kasvupanostuksia ovat tervetulleita, mutta leikkaukset eivät kerro uskosta koulutusjärjestelmään Suomen menestystekijänä.

Opetusministeriön supistuvan budjetin lisäksi työvoimapoliittisen koulutuksen leikkaukset kohdistuvat suoraan ammatilliseen aikuiskoulutukseen, AMKE ry muistuttaa.

Ammatillisen koulutuksen rahoituksesta on jo päätetty leikata 159 miljoonaa euroa vuosina 2014–2016, muistuttaa AMKE ry. Uudet leikkaukset tulevat tähän päälle.

Koulutuksen järjestäjät ovat toistaiseksi sopeuttaneet toimintaansa vähentämällä henkilöstöä ja luopumalla toimitiloista. AMKEn 85 jäsenorganisaatiota työllistävät noin 27 000 henkilöä.

Edessä on toimintatapojen perusteellinen muuttaminen, uskoo Lempinen. Sen läpivieminen edellyttää, että ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistetaan kannustamaan koulutuksen järjestäjiä tehostamaan toimintaansa.

Käytännön keinoja tehokkuuden hakemiseen ovat ympärivuotinen koulutus ja koulutuksen järjestäminen yhdessä työelämän kanssa. Oppimisen siirtäminen työpaikoille edellyttää entistä tiiviimpää yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa.

Myös tutkintojärjestelmän uudistaminen tulee välttämättömäksi, arvioi Lempinen.Ammatillinen koulutus jakautuu nuorten ammatilliseen peruskoulutukseen ja ammatilliseen aikuiskoulutukseen, joka sisältää peruskoulutusta ammatinvaihtajille ja lisäkoulutusta uran aikana kehittymiseen.  Ammatillisen koulutuksen 260 000 tutkinto-opiskelijoista noin puolet on aikuisia.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n 85 jäsentä vastaavat yli 90 prosentista kaikista ammatillisen koulutuksen tarjonnasta.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Petri Lempinen,  

puhelin 040 7667 805, sähköposti petri.lempinen@amke.fi, twitter @LempinenPetri 

www.amke.fi #ammatillinenkoulutus 

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi