Ammatillinen koulutus puhututtaa eduskunnassa

13.09.2016

Ammatillinen koulutus nousi viime viikolla kahdesti otsikoihin eduskuntatyössä.

Varsin harvinaista on, että eduskunnan suullisella kyselytunnilla puhutaan ammatillisesta koulutuksesta. Viime viikolla ministeri joutui vastaamaan ammatillisen koulutuksen saavutettavuudesta. Kysyjänä oli AMKEn ammattiosaamisen valiokuntaankin kuuluva Mikaela Nylander (rkp).

Nylander kysyi ministeriltä: "Miten hallitus aikoo (ammatillisen koulutuksen säästöjen jälkeen) varmistaa, että alueellinen saatavuus ja saavutettavuus turvataan, mutta myös että pystymme jatkossakin hyvin monipuolisesti kouluttamaan ammatillisia osaajia, joita tarvitaan tähän maahan”?

Ministeri vastasi kysymykseen siirtämällä vastuuta koulutuksen järjestäjille.

- Suora vastaus esitettyyn kysymykseen: Hyvällä yhteistyöllä koulutuksen järjestäjien kanssa.

Lisäksi ministeri vetosi reformiin ja sen valmisteluun yhteistyössä koulutuksen järjestäjien kanssa. Ministeri nosti isoiksi tavoitteiksi koulutustakuun, saavutettavuuden, sekä koulutuksen läpäisyn ja keskeyttämisen ehkäisyn, johon ministeri tarjosi lääkkeeksi työpaikoilla tapahtuvan oppimisen lisäämistä.

Lisäkysymyksiä esittivät Nylanderin lisäksi Jukka Gustaffson (sd.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Eeva-Johanna Eloranta (sd)  sekä Stefan Wallin (rkp).

Koko keskustelun voi lukea eduskunnan sivustolta: https://www.eduskunta.fi

Merkittävä ja vastausta odottava valtiopäivätoimi on myös edustajien Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Eeva-Johanna Eloranta (sd) laatima kirjallinen kysymys opiskelijahuollosta. Kysymys koskee ammatillisen koulutuksen järjestäjiäkin keskusteluttaneesta sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnoksesta, josta opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut siirrettäisiin maakuntiin, muun opiskelijahuollon jäädessä kuntiin.

Alanko-Kahiluoto ja Eloranta kysyvät kysymyksessään: ”Onko hallitus tietoinen, että ehdotus on eduskunnan hyväksymän oppilas- ja opiskelijahuoltolain vastainen psykologi- ja kuraattoritoiminnan osalta ja johtaisi käytännössä siihen, että koulujen ja oppilaitosten psykologi- ja kuraattoritoiminta sellaisena kuin se nyt on oppilaiden, vanhempien ja koulujen käytössä, lakkautettaisiin sekä  mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisesti rakennettu oppilas- ja opiskelijahuolto säilyy ja kehittyy — eikä sitä ns. siirretä maakuntiin siirtämällä valtionosuudet sinne pois kunnista ja kouluista?”

Kirjallisiin kysymyksiin ministeri vastaa 21 päivän kuluessa. AMKEn toimisto jää odottamaan vastausta.

Koko kysymyksen voi lukea eduskunnan sivustolta: https://www.eduskunta.fi