Ammatillinen koulutus on kansainvälistä

22.11.2016

- Kansainvälisyys on tullut työelämään ja koulutukseen jäädäkseen, toteaa AMKE ry:n ammatillisen koulutuksen kansainvälisen toiminnan verkosto.

AMKE ry:n toimitusjohtaja Petri Lempinen esitteli kansainvälisen toiminnan verkoston pohdintoja Vuoden 2016 Ammatillisen koulutuksen Kansainvälisyyspäivillä Ikaalisissa tiistaina 22. marraskuuta. Tapahtuman järjestivät Sastamalan koulutuskuntayhtymä ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus yhteistyössä Opetushallituksen ja CIMOn kanssa.

Työelämä on jo kansainvälistä

Koulutus uudistuu jatkuvasti yhteiskunnallisten ja maailmanlaajuisten muutosten kautta ja kansainvälisyydestä on tullut arkea.

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijoiden ja henkilökunnan kansainvälinen kokemus, tausta ja tavoitteet ovat muovanneet oppimisympäristöistä arkipäiväisesti globaalimpia. Liikkuvuus ja projektit tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden vahvistaa kansainvälistä osaamista.  Kansainvälisyys on myös osa henkilökunnan ammattiosaamista.

Koulutusvienti on mahdollista ja siihen on riittävää osaamista. Koulutusviennin kautta on mahdollista saada myös lisärahoitusta.

Vahva yhteiskunnallinen merkitys

Kansainvälisen toiminnan verkoston mukaan ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys tarjoaa mahdollisuuden kehittää avoimuutta, vastuullisuutta, rohkeutta, oikeudenmukaisuutta ja yhteisöllisyyttä yhteiskunnassa. Globaalissa yhteiskunnassa kansainväliset taidot ja kokemus auttavat muodostamaan käsitystä turvallisuudesta, innovointitarpeista, kumppanuuksista ja yhteistyöstä.

- Ammatillisesta koulutuksesta valmistuvat osaajat muokkaavat työelämässä ja sen ulkopuolella asenteita ja toimintatapoja tähän suuntaan ja luovat osaltaan turvallista ja kestävää yhteiskuntaa. 

Ammatillisen koulutuksen vienti vahvistaa myös suomalaista vientiä ja suomalaista kilpailukykyä. 

Lisäarvoa työelämään

Kansainvälistymisen myötä opiskelijalla ja valmistuneella on työelämän tarvitsemaa osaamista, jolla on käyttöä kansallisesti ja kansainvälisesti. Kansainvälinen osaaminen mahdollistaa toimimisen erilaisissa työyhteisöissä aina tarpeen mukaan.  

Vastuullinen, asiakaslähtöinen, yhteisöllinen ja avoin työskentelytapa edellyttää elinikäisen oppimisen avaintaitoja. Nämä taidot kehittyvät erityisesti kansainvälisissä oppimisympäristöissä.

Myös oppilaitosten kansainväliset vieraat, tapahtumat ja verkostot vaativat osaamista ja mahdollistavat näin kehittymisen koko henkilökunnalle. Henkilökunnan kansainvälinen osaaminen tuottaa edelleen lisäarvoa oppimisympäristöihin, opiskelijoille ja työelämään.

 

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n kansainvälisen toiminnan verkoston puheenjohtajana toimii kuntayhtymän johtaja Matti Isokallio Sataedusta. Työryhmän muut jäsenet ovat toimitusjohtaja, rehtori Tiina Immonen Mercuriasta, suunnittelujohtaja Anne Karppinen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä, projektipäällikkö Kirsi Koivunen Jyväskylän ammattiopistosta, kansainvälisyyskoordinaattori Mari Kontturi Luovista, kv-koordinaattori Katriina Lammi Keudasta, kansainvälisten asioiden päällikkö Helena Mikkola Turun kaupungilta, kehitysjohtaja Liisa Metsola Keskuspuiston ammattikoulusta sekä kv-suunnittelija Ulla Virtanen Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta.