Ammatillinen koulutus koulutusvientiin korkeakoulujen rinnalla

19.05.2015

Suomalaiselle ammatilliselle koulutukselle on kysyntää maailmalla, mutta vientiponnisteluja haittaa tutkintoon johtavan koulutuksen myyntikielto.

Ammatillinen koulutus ja korkeakoulut tarvitsevat kumpikin oikeuden myydä tutkintoon johtavaa koulutusta EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille, esittää toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:stä.

Ulkomaille suunnattava ammatillinen koulutus tapahtuisi useimmiten kohdemaassa, joten kyse on aidosta palveluviennistä. Koulutus vastaa kohdemaan työmarkkinoiden tarpeeseen, mutta suomalainen oppilaitos tutkinnon antajana on laadun tae.

Lempisen mukaan mahdollisuus periä maksu EU:n ulkopuolelle myytävistä ammatillisista tutkinnoista olisi rakenteellinen uudistus, joita hallitusneuvotteluissa etsitään. Se laajentaisi vientimahdollisuuksia ja tukisi koulutuksen järjestäjiä oman toimintansa kehittämisessä.

 

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

AMKE ry on ammatillisen koulutuksen järjestäjien edunvalvonta- ja palveluorganisaatio. Tärkein tehtävämme on ammatillisen koulutuksen työelämälähtöinen kehittäminen – yhdessä jäsenistön kanssa. AMKEn 85 jäsentä kouluttivat340000 ja työllistivät 27000 ihmistä vuonna 2013.

Yhteystiedot: Toimitusjohtaja Petri Lempinen petri.lempinen@amke.fi, 040 7667 805, @LempinenPetri #ammatillinenkoulutus

 

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi