AMKEn verkostot opettajuuden äärellä – Uusi opettajuus vaatii uudenlaista johtamista

17.10.2016

AMKEn HRMD- ja Koulutuksen johtamisen verkostot ovat pitäneet vuoden ajan yhteisiä verkostopäiviä. 12.10. järjestetyssä verkostopäivässä esillä olivat vuosityöaika ja muut konkreettiset askeleet, joilla uuden opettajuuden syntymistä johtamisen ja henkilöstöhallinnon taholta tuetaan. Tilaisuuteen osallistui iso joukko rehtoreita ja hrmd-ammattilaisia.

Aamupäivän vieraana olivat työmarkkinapuolelta Sivistystyönantajien Anne Somer ja Kuntatyönantajien Hannu Freund. Somer esitteli paikallisen sopimisen periaatteita sekä Sivistan jäsenoppilaitosten etenemistä kilpailukykyneuvotteluissa paikallisen sopimisen askelin. Somer korosti paikallisen sopimuksen elinehtoina luottamusta, hyvää asioiden hallintaa sekä neuvottelutaitoja.

Kuntatyönantajien Hannu Freundin esitys vuosityöaikakokeilujen tilanteesta oli yksi päivän odotetuimmista hetkistä, ja esityksessään Freund valoittikin hyvin tämän päivän tilannetta. Koulutuksen järjestäjien tarve vaihtaa ajatuksia, kysyä ja selvittää oli ilmeinen. Päivän päätteeksi todettiin yhteisellekin keskustelulle olevan sijansa.

Omnian Maija Aaltola ja Riikka-Maria Yli-Suomu kuvasivat opettajuuden muutosta organisaatiorakenteiden muutoksen kautta. Innostavin käytännön esimerkein todistettiin työn johtamisen kulkevan tiiviisti opettajuuden muutoksen rinnalla. Maija Aaltolan esittämä kuva reformin jälkeisestä oppimisen prosessista oli herättävä: Perinteisen opetuksen resurssoinnin ja johtamisen sijaan koulutuksen järjestäjän tulee pohtia mittavan polun eri palasia ja niissä olevan työn mitoittamista. 

Winnovan rehtori Juha Vasaman esitys käsitteli tietovarastoja ja niiden mahdollisuuksia koulutuksen johtamisessa. Esimerkiksi keskeyttämiseen voidaan puuttua tehokkaasti tietovarastoa hyödyntämällä. Vaikka varsinaisten ratkaisujen löytäminen tapahtuu aina lähitiimissä, on johdon ajantasainen ja nopea reagointi mahdollisiin poikkeamiin tärkeää. Winnovassa tietovarastosta on kehittynyt johtamisen työväline.


HRMD- ja kojo-verkostopäivää suunnittelee ja toteuttaa AMKEn verkostojen työryhmät. Kaikki AMKEn jäsenten edustajat ovat tervetulleita verkostoihin. Työryhmät valitaan hallituksessa seuraavan kerran vuoden vaihteen jälkeen. Lisätietoja riikka.reina@amke.fi