AMKE mukana elinikäisen oppimisen tarpeiden selvittämisessä

31.01.2017

Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut työryhmän selvittämään elinikäisen oppimisen kehittämistarpeita vuoden 2017 loppuun mennessä. AMKEn edustaja työryhmässä on toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Työryhmän tehtävinä on arvioida elinikäisen oppimisen edellytykset ja paikallistaa esteet koulutusjärjestelmässä sekä valmistella ehdotuksia elinikäisen oppimisen edellytysten parantamiseksi ja aikuisten opiskelupolkujen kehittämiseksi.

Lisäksi työryhmältä odotetaan ehdotuksia heikkojen perustaitojen omaavien koulutuksessa aliedustettujen ryhmien osaamisen kehittämiseksi.

Työryhmän tukena on ammatillisen osaamisen uusintamista pohtiva valmisteluryhmä, jossa AMKEa edustaa asiantuntija Satu Ågren. Tämä ryhmä pohtii erityisesti työelämän rakekennemuutoksiin ja robotisaatioon vastaamista.

Toinen valmisteluryhmä, jossa AMKEa edustaa asiantuntija Riikka Reina, keskittyy aikuisten perustaitojen vahvistamiseen.

Työryhmän toimeksiannossa muistutetaan, että merkittävä osa väestöstä jää vaille peruskoulun jälkeistä tutkintoa vaikka suomalaiset kouluttautuvat ahkerasti aikuisina.

Suomalaiset menestyivät hyvin aikuisten osaamista mittaavassa PIAAC-tutkimuksessa, mutta vanhempien ikäluokkien taidot ovat heikompia kuin nuorena. Kymmenesosalla aikuisista on heikko lukutaito ja matemaattiset perustaidot. Tietotekniikan soveltamisen kanssa on ongelmissa miljoonaa suomalaista.