AMKE lausui reformiasetuksista

11.08.2017

AMKE lausui perjantaina 11.8 opetus- ja kulttuuriministeriölle kuudesta asetusluonnoksesta, jotka liittyvät ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanoon. AMKEn arvion mukaan valtaosa esityksistä on teknisiä, eikä niihin ole huomauttamista.

AMKE kyseenalaistaa maksuperusasetukseen sisältyvän esityksen, jonka mukaan ammatti- ja erikoisammattitutkintojen suorittajilta voitaisiin periä 50 euroa / osaamispiste, mutta korkeintaan puolet koulutuksen järjestämisen kustannuksista.

Esitys mahdollistaa tuhansien eurojen maksut, koska ammattitutkinnot ovat vähintään 120 pisteen ja erikoisammattitutkinnot enintään 210 pisteen laajuisia.

AMKE uskoo, että näin suurilla maksuilla on merkittävä vaikutus koulutuksen tarjontaan ja kysyntään, mitä asetuksen taustamuistiossa ei ole arvioitu.

Nykyiset 58 euron näyttötutkintomaksut poistuvat reformin myötä.

Opiskelijaksi ottamisen perusteita koskevaan asetukseen AMKE esittää, että opiskelija, joka ei ole osallistunut pääsykokeeseen voidaan jättää valitsematta. Asetusluonnoksen mukaan hakijaa ei voida valita, jos hän ei osallistu koulutuksen järjestäjän pääsykokeeseen. 

AMKE tukee kielitaitovaatimuksesta luopumista, mutta haluaa säilyttää valtakunnallisen kielikokeen. Koulutuksen järjestäjät joutuvat arvioimaan opiskelijoiden kielitaitoa, joten valtakunnallinen kielikoe on tärkeä ja kustannustehokas työväline.

Opintoihin hakumenettelyä koskevassa asetuksessa esitetään, että vieraskieliseen koulutukseen hakeudutaan jatkuvan haun kautta.

AMKEn mielestä OKM näkee vieraskielisen koulutuksen liian suppeasti maahanmuuttajien koulutuksena. Työelämän kansainvälistyessä vieraskielinen ammatillinen koulutus on tosiasiallinen vaihtoehto monelle suomen- ja ruotsinkieliselle hakijalle. AMKEn mielestä vieraskieliseen koulutukseen tulee voida hakeutua myös yhteishaun kautta.

AMKE lausui OKM:lle seuraavista asetusluonnoksista, jotka löytyvät OKM:n sivuilta

AMKEn lausunnot löytyvät täältä