AMKE: Ilmoitusmenettely valtion luovuttamien kiinteistöjen arvon takaisinperinnästä luopumiseen

28.04.2016

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on tyytyväinen hallituksen toimintasuunnitelmaan kirjattuun päätökseen, jonka mukaan valtio luopuu vaatimasta luovuttamansa omaisuuden käypää arvoa takaisin, kun kiinteistöistä luovutaan. 

AMKE esittää, että ministeriö tyytyisi koulutuksen järjestäjän ilmoitusmenettelyyn joka korvaisi nykyisen hakumenettelyn. Tämä olisi linjassa Sipilän hallituksen tavoitteen kanssa sääntelyn purkamiseksi. 

Lisäperusteluna toteamme, että koulutuksen järjestäjät purkavat tarpeettomaksi käyviä kiinteistöjä, koska niillä ei kuntonsa tai sijaintinsa vuoksi ole muuta käyttöä. Kiinteistöjen purkamisesta ei synny arvoa, jota voitaisiin periä takaisin tai käyttää koulutuksen kehittämiseen.

Useissa tapauksissa kiinteistöjen arvo on tosiasiassa mitätön tai jopa negatiivinen, koska kiinteistöjen purkamisesta tai ylläpitämisestä aiheutuu kustannuksia.

Lisäksi esitämme, että ministeriö antaa koulutuksen järjestäjille selkeän ja yksinkertaisen ohjeistuksen, jotta asian käsittely ministeriössä sujuu mahdollisimman nopeasti.

AMKE muistuttaa riittävästä resursoinnista, jotta hallituksen päätös tukee koulutuksen järjestäjien uudistamistyötä.