Alueellisia eroja ammatillisten oppilaitosten opiskeluhuollon palveluissa

17.09.2015

Opetushallitus ja THL toteuttivat toisen asteen oppilaitosten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä kartoittavan kyselyn syksyllä 2012 ja 2014. Vuoden 2014 kyselyyn vastasi 82 prosenttia lukioista ja 90 prosenttia ammatillisista oppilaitoksista.

Opiskeluhuollon palvelut ovat viime vuosina kohentuneet lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa, mutta alueellisia eroja on paljon: Esimerkiksi terveydenhoitajan palvelut ovat kaikkien oppilaitosten opiskelijoiden saatavilla, mutta psykologipalveluista voi vain haaveilla Itä- ja Pohjois-Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa.

Terveydenhoitaja kuuluu kaikille

Opiskeluhuollon palveluiden saatavuus on ammatillisten oppilaitosten osalta hieman huonontunut: palveluiden saatavuudessa on kuitenkin eroja maakunnittain.

Ammatillisissa oppilaitoksissa palveluiden opiskelijamäärät opiskelijahuollon palvelua kohden ovat suurempia kuin lukioissa. Ainoastaan kuraattorin palveluita oli opiskelijaa kohden enemmän tarjolla ammatillisissa oppilaitoksissa kuin lukioissa. Heikoimmin kuraattorin palveluita oli tarjolla Itä- ja Etelä-Suomessa, joissa jopa 30 % oppilaitoksista oli kokonaan ilman kuraattoria.

Psykologi- ja lääkäripalveluilla oli huollettavanaan enemmän opiskelijoita ammatillisissa oppilaitoksissa kuin lukioissa. Erityisesti pohjoisessa Suomessa psykologin palveluita on saatavilla suhteellisen vähän, vain 40 % ammatillisista oppilaitoksista tarjoaa psykologin palveluita.

Terveydenhoitaja oli saatavilla kaikissa oppilaitoksissa, mutta lääkärin saatavuudessa oli suuria alueellisia eroja: paras lääkärin saatavuus oli Lapissa, jossa kaikissa kyselyyn vastanneissa oppilaitoksissa oli lääkäri. Pohjois-Suomessa lääkärin palvelut eivät tavoittaneet 24 % ammatillisista oppilaitoksista.

Oppilaitoksen koko positiivisessa yhteydessä kuraattoreiden ja lääkäreiden saatavuuteen

Suurimmissa yksiköissä opiskeluhuollon palvelut olivat keskimäärin paremmin saatavilla. Alueellisia eroja verrattaessa pitääkin huomioida, että suurimmat yksiköt ovat useimmin sijoittuneet Etelä-Suomeen. Yli 400 oppilaan oppilaitoksissa oli melkein kaikissa kuraattori saatavilla vuonna 2014, vaikka saatavuus olikin laskenut muutaman prosenttiyksikön. Tätä pienemmissä oppilaitoksissa kuraattori oli saatavilla vain noin 60 %:ssa laitoksista. Lääkärin palveluiden saatavuus oli hieman parantunut ja lääkäreitä olikin saatavilla yli 90 %:ssa yli 400 oppilaan ammatillisia oppilaitoksia lukuvuonna 2013–2014. Muiden palveluiden osalta erot eivät olleet yhtä merkittäviä.

Elokuussa 2014 voimaan tulleen oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaan opiskelijahuollolla pyritään edistämään oppilaan oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia. Opiskeluhuoltoon sisältyy kouluterveydenhuolto, kuraattori- ja psykologitoiminta sekä opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto. Kuntien velvoite järjestää kuraattori- ja psykologipalveluita toisen asteen oppilaitoksiin astui voimaan uuden lain myötä.

Tilastoja voi käydä tarkastelemassa OPH:n sivuilla.

Tässä esitetyt luvut koskevat vain niitä oppilaitoksia, jotka vastasivat kyselyyn. Lähde: OPH.