Aikuiskoulutus ei ole luksusta

08.12.2016

- Elinikäinen oppiminen on elinehto, ei luksusta, viesti komissaari Marianne Thyssen EU:n aikuiskoulutusseminaarin avauksessa tiistaina.

EU:n koulutusneuvosto käsitteli marraskuussa suositusta toimenpiteistä aikuisten taitojen parantamisesta. Tavoitteeksi on asetettu, että kaikki aikuiset voisivat hankkia työssä tarvittavan perusammattitaidon lisäksi vähimmäistason luku- ja kirjoitustaidon, laskutaidon ja digitaaliset taidot.

Myös prinsessa Laurentien Alankomaista puhui lukutaidottomuudesta: Joka viides aikuinen Euroopassa ei osaa lukea kunnolla. Heitä on 70 miljoonaa.

Unescon lukutaitolähettiläänä toimiva Laurentien vaati, että aikuiskoulutuksen on jalkauduttava ihmisten pariin.

Suomen näkökulmasta lopullinen suositus jää vaatimattomammaksi. Komission alkuperäinen esitys oli lopputulosta tavoitteellisempi.

- Jäsenmailta ei löytynyt riittävästi kunnianhimoa aikuiskoulutuksen kehittämiseen, arvioi AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Paneelikeskusteluun seminaarissa osallistunut Lempinen haluaa tehostaa koulutuksen tarjontaa.

- Lisää rahaa ei tule, joten nykyiset resurssit on käytettävä paremmin hyödyksi. Elämän taitojen ja ammattitaidon välille ei kannata rakentaa juopaa, koska yksilön kannalta ne kuuluvat yhteen.

Perustaidot ovat Lempisen mukaan työllistymisen edellytys.

Seminaarissa puhuttiin paljon oppimisen ilosta ja motivaatiosta. Aikuisen usko omiin kykyihinsä oppia ja kouluttautua vaatii rohkaisua.

Aikuiskoulutusseminaari oli osa EU:n ammatillisen koulutuksen viikkoa, jota vietetään 5-9.12. Viikon tavoitteena on viestiä ammatillisesta koulutuksesta ensisijaisena ja houkuttelevana koulutusvalintana.


Kuva: EU Social