80 miljoonaa oppimisympäristöihin

26.04.2017

Valtio varautui kehysriihessä pääomittamaan 80 miljoonalla eurolla ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjä ja -välineitä omistavaa ja ylläpitävää osaamiskeskusta tai muuta yhtiötä.

- Uudenlainen osaamiskeskus kuulostaa lupaavalta, toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:stä kommentoi avausta.

Osaamiskeskuksen pääomittaminen tarkoittaa yhteistä investointia oppimisympäristöihin ja opetusta tukeviin teknologioihin.

- Simulaatioympäristöjen hyödyntäminen voi levitä uusille koulutusaloille osaamiskeskuksen myötä.

Nykyisin koulutuksen järjestäjät investoivat oppimisympäristöihin omalla perusrahoituksellaan. Osaamiskeskus parantaa erilaisten koulutuksen järjestäjien mahdollisuutta hyödyntää uusia teknologioita.

Rahoitusta koulutuksen uudistamiseen

Koulutusta koskevat päätökset puolivälin tarkastelussa kohdistuivat uudistamiseen, sillä tehtyjä leikkauksia ei paikattu.

Ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanon tukeminen sai 15 miljoonan euroa.

- Leikkausten jälkeen jokainen lisäeuro tulee tarpeeseen, toimitusjohtaja Petri Lempinen toteaa.

Lisärahoituksella digitalisoidaan koulutuksen toimintaprosesseja, ehkäistään keskeyttämistä ja syrjäytymistä sekä rakennetaan koulutus- ja työelämäpolkuja työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille ja aikuisille.

Työvoimakoulutus ei saanut lisärahoitusta kasvavasta kohtaanto-ongelmasta huolimatta.

- Valitettavasti hallitus ei usko, että työllistymistä voidaan parantaa työnhakijoiden koulutuksella.

AMKE odottaa, että vuoden 2017 ensimmäisestä lisätalousarviosta saadaan rahoitusta ammatilliseen koulutukseen, jotta uusiin työvoimatarpeisiin voidaan vastata pikaisesti.