7.3.2015 Sattuma ei saa päättää oppilaitosverkosta

07.03.2015

Sattuma ei saa päättää oppilaitosverkosta, vaatii toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:stä. Yhdistyksen 86 jäsenorganisaatiota kouluttavat yli 90 prosenttia ammatillisen koulutuksen opiskelijoista.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät patistavat sivistysvaliokuntaa viemään järjestäjäverkkoa ja rahoitusta koskevat lakiesitykset eteenpäin.

Kumpikin lakiesitys on mahdollista muokata sellaiseksi, että ne täyttävät perustuslakivaliokunnan asettamat vaatimukset, arvioi Lempinen.

Vuonna 2017 täysimääräisesti vaikuttavat ammatillisen koulutuksen leikkaukset vievät taloudelliset toimintaedellytykset osalta koulutuksen järjestäjistä. Tuolloin odotettavissa on kaaos, jos järjestäjäverkkolaki kaatuu eduskunnassa.

Lempisen mukaan tuolloin vaarantuu koulutuksen alueellinen ja alakohtainen saatavuus.

Helmikuussa julkaistun ammattiosaamisen barometrin mukaan 69 prosenttia AMKE ry:n jäsenyhteisöistä on jo joko yhdistynyt tai valmistautuu fuusioihin. Koulutuksen järjestäjät uskovat yksimielisesti, että esitettävä rahoitusmalli kannustaa tehokkaampaan toimintaan.

Ammatillisen koulutuksen nykyinen rahoitus perustuu opiskelijoiden määrään. Uusi malli palkitsisi tuloksista (opintojen eteneminen ja tutkinnot) sekä vaikuttavuudesta (mm. työllistyminen).

Marraskuussa 2013 hallitus päätti leikata ammatillisen koulutuksen ja lukioiden rahoituksesta 260 miljoonaa euroa.

Nyt koulutuksen järjestäjät odottavat eduskunnasta viestiä leikkausten käytännön toteutuksesta, Lempinen muistuttaa.

Toisen asteen koulutuksen rahoitus vähenee dramaattisesti tällä vuosikymmenellä, sillä yksikään eduskuntapuolue ei ole ilmoittanut peruvansa ammatilliseen koulutukseen ja lukion leikkauksia.

Ammatillinen koulutus on toiseksi suurin osa Suomen koulutusjärjestelmää heti perusopetuksen jälkeen. Ammatillisessa koulutuksessa opiskeli 314 000 suomalaista nuorta ja aikuista vuonna 2013. He suorittivat 70 000 tutkintoa.


Lisätietoja

toimitusjohtaja Petri Lempinen, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
puhelin 040 7667 805

Ammattiosaamisen barometri