"Sinnikkyydellä ja päättävyydellä unelma-ammattiin"
Dueanchay Boonsinchai, Tekstiili- ja muotiala, 
Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopisto


Dueanchay Boonsinchai avioitui Thaimaassa suomalaisen miehen kanssa ja saapui Thaimaasta Suomeen Rautalammille keväällä 2017. Dueanchay aloitti opiskelemaan suomen kieltä kotoutumiskoulutuksessa ja oli samalla marjatilalla poimimassa marjoja. Hän oli kotimaassaan ollut töissä vaatetustehtaassa, joten palo ompeluun oli kova. 

Syksyllä 2020 Dueanchay alkoi opiskella päättäväisesti ja sinnikkäästi suomen kieltä vapaaehtoisten järjestämässä kielikoulussa Rautalammilla ja Kansalaisopiston kielikurssilla Suonenjoella sekä ahkeroiden itsenäisesti. Samaan aikaan hän kouluttautui oppisopimuksella Sepon Kaluste - Noronen huonekalut -tehtaalla sohvien ja nojatuolien päällisten ompelijaksi. Todistuksen opinnoistaan hän sai toukokuun lopussa 2023. Ahkera työ palkittiin, sillä kesäkuun alusta lähtien hän on ollut virallisesti osa yrityksen tiimiä!

Dueanchayn puolisolla on kioski, jossa opiskelija on ollut koko ajan viikonloppuisin mukana. Hän leipoo munkit ja kevätkääryleet, paistaa letut ja ennättää palvella asiakkaitakin - Suomalaisista asiakkaista on tullut kioskin vakioasiakkaita ehkäpä juuri puheliaan thaimaalais-suomalaisen ansiosta. 

Vuonna 2023 maahanmuuttajastipendin saaneet opiskelijat: 

Dueanchay Boonsinchai, Ingmanedu, Kulttuurialan ammattiopisto
Mirahmad Kasemi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
Anna Maslova, Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä, Riveria
Viktor Solianoi, Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä, Riveria
Hamid Amrijev, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Ammattiopisto Tavastia
Joseph Munyandamutsa, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Ammattiopisto Tavastia