Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Yhteystiedot

VetoVoimaa tekniikan aloille

18.09.2017

Meriklusterin, autoteollisuuden ja muun vientiteollisuuden näkyvä nousu erityisesti Turun seudulla näkyy myös nuorten opiskeluvalinnoissa. Varsinais-Suomessa esimerkiksi kone- ja tuotantotekniikan toisen asteen perustutkinnon hakijoiden määrä on noussut viime vuoden luvuista peräti 42,5 %. Huikeimman nousun teki Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko, jossa ensisijaisia hakijoita oli yli kolmekertaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Vastaavasti Turun ammattikorkeakoulun haussa jokaista aloituspaikkaa tavoitteli 2,8 hakijaa.

Hakeutuvien määrä ei toki ole ainoa mittari, kun koulutuksen vetovoimaisuutta arvioidaan: yhtä tärkeää on koulutuksessa pysyminen ja alalta valmistuminen. Johtuen positiivisista tulevaisuuden näkymistä sekä maakunnan oppilaitosten kehittämistyöstä, alan valitsevien nuorten opiskelumotivaatio on huippuluokkaa eikä keskeyttämisiä ole tullut aikaisempien vuosien tavoin. Esimerkiksi Turun ammatti-instituutissa kone- ja tuotantotekniikassa aloittaneista opiskelijoista ei viime lukuvuonna ollut ensimmäisen vuoden aikana keskeyttänyt yksikään.

Nyt saavutettu valtava muutos kertoo sekä opetus- ja ohjaustoiminnan onnistuneesta kehittämisestä että todella motivoituneista opiskelijoista. Peruskoululaiset ovat saaneet infoa muodossa ja tavoilla, jotka ovat purreet. On rohkeasti kokeiltu uutta ja on pidetty yllä positiivista viestintää tekniikan alojen mahdollisuuksista. Lisäksi on muistettu, etteivät alat kilpaile keskenään vaan kaikki voittavat, kun nuoret valitsevat ammatillisen koulutuksen.

Viime vuosina heikommin opiskelijoita vetäneiden alojen uudessa suosiossa on maailmantalouden muutosten lisäksi taustalla paljon työtä, jota on tehty koko Varsinais-Suomen maakunnassa teknologia-alojen vetovoiman lisäämiseksi. VetoVoimaa teknologia-aloille -hanke on toteuttanut erilaisia tapahtumia ja luonut erityisesti sosiaalisessa mediassa näkyvän Komea tulevaisuus -kampanjan, joka on levinnyt valtakunnalliseksi. Lisäksi valtakunnallisesti ammatilliset oppilaitokset järjestävät marraskuussa yhdessä teknologiateollisuuden yritysten kanssa TeknologiaTiistai-tapahtuman. Teknologiateollisuus ry on mukana aktivoimassa oppilaitoksia ja yrityksiä ja näin tukee päivän valtakunnallista toteutumista. Päivän aikana esitellään laajasti kaikkialla Suomessa kone- ja tuotantotekniikan opiskelua ja oppilaitoksia sekä ammattiosaajien työtä ja työpaikkoja. Viime vuonna ensi kertaa pidetty päivä on tänä vuonna 28.11.2017.

Tärkeintä vetovoimaisuuden kasvattamisessa on ollut se, että nuoret on otettu mukaan kaiken markkinoinnin ja viestinnän suunnitteluun. Hehän ovat kuitenkin viime kädessä parhaat asiantuntijat, jotka meillä on saatavilla.

Kirjoittaja

Anu Parantainen
projektipäällikkö, opinto-ohjaaja, Turun kaupunki

Parantainen Anu

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Siltasaarenkatu 12, 00530 Helsinki (sisäänkäynti Paasivuorenkadun puolelta, C-rappu)
00530 Helsinki

toimisto@amke.fi