Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Yhteystiedot

Taitajasta ammattilaiseksi – yhdessä

16.05.2017

Taitaja-tapahtuman suunnittelu ja valmistelu saattaa vuosittain yli 500 ammattilaista yhteen luomaan ammattitaidon suomenmestaruuskilpailua. Joka vuosi kukin kilpailunjärjestäjä kokoaa joukkonsa ja asettaa tavoitteekseen toteuttaa parhaimman Taitaja-tapahtuman. 

Rima asetetaan korkealle ja työ alkaa. Perusjoukon vahvistukseksi etsitään erityisosaamista. Taustalla kilpailunjärjestäjien vahvat organisaatiot verkostoituvat ja muodostavat vankan tuen toiminnalle. Joukkoa kertyy elinkeinoelämän edustajista, työnantajista, työntekijöistä, yrittäjistä, yhdistyksistä toimijoineen, seurakunnista, kouluista, oppilaitoksista ja vapaaehtoisista. 

Kaikilla on kirkas ja vankkumaton tavoite nostaa ammatillinen koulutus esiin ja korostaa sen tarpeellisuutta yhteiskunnalle ja yksilölle.

Kaupunki kaupungissa, Ole hyvä!

Taitaja2017 Helsinki otti vastaan itsenäisyyden juhlavuoden haasteen tehdä yhdessä tapahtuma, joka on paljon enemmän kuin 80 tunnin tapahtumakokonaisuus 15.18.5.2017 Helsingin Messukeskuksessa. 

Teemassa Kaupunki kaupungissa toteutetaan Helsinki pienoiskoossa, jolloin messun aluekarttana on kaupunginosat Senaatintorilta Malmille. Jokaiseen kaupunginosaan sijoittuvat eri kilpailulajit toteuttavat yhteisen kokonaisuuden, jossa näkyy taito ja halu tehdä yhdessä.

Taloon sisään astuessamme tuskin muistamme, kuinka monen eri alan osaajaa ja ammattilaista kokonaisuuden muodostamisessa tarvitaan. Kaupunginosissa osaajat tuottavat palveluita toinen toisilleen eri tarpeisiin. Näin osaamisesta muodostuu pääoma, jossa yhden ei tarvitse osata kaikkea ja omalla osaamisella saa myös täydentää yhteisöä voimakkaammaksi.

Tapahtuman slogan Ole hyvä korostaa positiivista kohtaamista ja yksilön huomioimista sekä yhteistyön virtaa iloisin mielin, ratkaisu edellä. Ongelmia ei ole, vain haasteita. 

Lisätään yksi kirjain, N, ja slogan kasvaa ja vahvistuu: Olen hyvä. Milloin sanoit viimeksi Olen hyvä? Nyt on viimeistään aika näyttää kunkin vahvin osaaminen. Ollaan ylpeitä osaamisestamme ja taidosta tehdä, oppia ja kehittyä yhdessä. Näytetään osaaminen ja kerrotaan siitä, sen merkityksestä työssämme ja elämässämme. 

Taitajassa ammattilaisena

Ammattitaitokilpailuissa ovat esillä kilpailijat. Nuo sadat nuoret, jotka ovat edenneet semifinaaleista finaalikilpailuun. Jokaisella on tavoitteenaan voittaa, tehdä kilpailusuoritus virheittä. Tähän harva ammattilainenkaan pystyy. 

Taustalla osaamistaan näyttävät tapahtuman toteuttamiseen osallistuneet sadat ammattikoululaiset, jotka varmistavat kilpailuolosuhteiden korkean tason. Näitä nuoria ohjaa, opettaa ja kasvattaakin vahva joukko opettajia sekä elinkeinoelämän edustajia sadoista yrityksistä. Heidän tavoitteenaan on antaa nuorille se tietty osaaminen, jolla he rakentavat oman tulevaisuuden ja saavuttavat tavoitteensa. 

Tässä joukossa tulee nöyräksi. Niin paljon mahtuu 80 tuntiin, ennen sitä ja sen jälkeen. Nyt on meidän aikuisten, alamme osaajien, vuoro tukea ja vahvistaa kasvatuksen ja koulutuksen toimintaa tuottamaan sitä, mitä meiltä odotetaan: Osaavia tulevaisuuden ammattilaisia, kukin omalla alallaan.

Kaikkia tarvitaan rakentamaan ja edelleen kehittämään – YHDESSÄ; Ole hyvä !

Kirjoittaja

Sari Karjalainen
kilpailujohtaja, Taitaja2017

Karjalainen Sari

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Siltasaarenkatu 12, 00530 Helsinki (sisäänkäynti Paasivuorenkadun puolelta, C-rappu)
00530 Helsinki

toimisto@amke.fi