Superexcelit suhisevat ja puhelinlangat laulaa- vertaisilta voimaa!

22.11.2017

Nyt syksyllä me ammatillisen koulutuksen järjestäjät laskemme uusien laskentakaavojen kanssa rahoituspohjaamme talousarvioita varten. Excelin käyttötaidot ovat yhdessä talousyksiköiden kanssa nousseet arvoon arvaamattomaan. Kymmeniä muuttujia, koreja, kertoimia ja uusia laskennan perusteita ja ymmärrystämme hiotaan urakalla. Vähemmällä enemmän – kaava on haastava ja pistää kyllä mielikuvituksen hyvin liikkeelle.
 
Samaan aikaa pohdimme syvällisesti ammatillisen koulutuksen perustehtävää ja missiota sekä lupaustamme työelämälle. Miten tehdä taiten osaavaa työvoimaa laadusta tinkimättä. Miten pitää kunniassa samanaikaisesti sekä kasvatustehtävä että ammattisivistys taitopakin lisäksi? Miten saamme täältä aikaan ajattelevia ja myönteisesti tuntevia osaajia?
 
Koulutuksen järjestäjät ovat lähentyneet toisiaan, vaikka toisaalta odotettavissa on entistä kovempia kilpailuasetelmia. Olemme soitelleet usein ja ristiin rastiin, iltoinakin. Olemme tehneet alueellisesti yhteisiä lausuntoja, sopineet, keskustelleet ja taas muotoilleet tavoitteellisia opiskelijavuosia ja pohtineet perusteluja harkinnanvaraisiin rahoituksiin. Mutta olemme yhä enenevästi lähentyneet toisiamme. Mukavaa!!
 
Vahva tunne on se, että tarvitsemme toisiamme. Toistemme erilaisia osaamisalueita ja jopa hyvinkin erilaisia kantoja sekä näkemyksiä. Haastamme toisiamme älylliseen vuoropuheluun ja oivallamme koko ajan itsekin lisää. Olemme oppimassa uutta, teemme henkistä palvelumuotoilua koko ajan. Tavoitteemme on tehdä asioita selkeämmin ja purkaa normeja, vaikka vielä siltä ei ihan tunnukaan. Tavoitteemme on myös käyttää koulutuksen järjestäjänä vapauttamme asiakaslähtöisesti ja viisaasti. Osalla vielä asenteet vaativat itsekriittisyyttä, ovat kuulemma niin ”old school”!
 
Velvollisuuteemme on myös innostaa ja motivoida henkilöstöämme, valaa uskoa, että asiat voivat olla myös paremmin. Ja että yhdessä me siihen pystymme.
 
Teemme uutta palvelujärjestelmää, koulutusekosysteemiä, jossa ansaintalogiikka on uudenlaista ja erilaista. Teemme palvelujärjestelmää, jossa on lupa ja vaatimus tehdä toisin. Muuten emme selviydy. Muuten emme menesty!!

Kirjoittaja

Sari Gustafsson
toimitusjohtaja, rehtori Porvoo International College Ab

Gustafsson Sari

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi