Saahan marraskuussa iloita?

16.11.2017

AMKEn maahanmuuttajien kouluttamiseen liittyvät stipendit ja apurahat on jaettu. Kun apurahatoimikunnassa ja AMKEn hallituksessa luimme maahanmuuttajaopiskelijoille myönnettävien stipendien hakemuksia, hymyilimme paljon. Vaikuttavia elämänkohtaloita, upeaa sitoutumista ja ennen kaikkea tahtoa. Maahanmuuttajaopiskelijoiden ja opettajan palkitseminen onkin hyvä tehdä juuri marraskuussa. Niin paljon iloa palkitseminen kaikille prosessiin osallistuville tuo.

Ammatillisen koulutuksen puolesta puhumista ja meistä tehtyjä uutisia on värittänyt puhe säästöistä ja kurjuudesta. Usein joudumme puhumaan myös keskenämme ikävistä asioista. Erityisesti marraskuun pimeydessä pitäisi muistaa se, miten paljon hyvää arjessa tapahtuu.

Työnilo ja työhyvinvointi on mahdollista säilyttää myös vaikeina aikoina. Tästä esimerkkinä on se ammatillinen oppilaitos, joka useiden käytyjen yt-neuvottelujen jälkeenkin palkittiin kokoluokkansa parhaiden työpaikkojen joukossa. Myös vaikeina aikoina kannattaa puhua positiivisista asioista, keskittyä kehittämiseen ja juhlia arjen pieniäkin onnistumisia yhdessä. Hyviin asioihin keskittyminen ei tarkoitakaan todellisuuden kieltämistä.

Päätöksen jälkeen moni palkitun opiskelijan oppilaitos kertoi halustaan juhlia opiskelijan saamaa stipendiä yhdessä. Palkittujen henkilöiden takana onkin yhteisö, joka on mahdollistanut oppimisen ja onnistumisen. Siksi menestys, stipendi, ei ole vaan palkitun, vaan koko yhteisön asia. Kahvihetki, julkinen kiittäminen, palkinnosta tiedottaminen synnyttää yhteistä iloa. Tämä taas ruokkii onnistumista.

Minä uskon, että ilo onnistumista lisää tuottavuutta, kilpailukykyä ja vahvistaa ammatillisen koulutuksen vetovoimaa. Siksi, myös marraskuussa, saa iloita.  

Kirjoittaja

Riikka Reina
vt. toimitusjohtaja, AMKE ry

Reina Riikka

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi