Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Yhteystiedot

Reformista kesälle

03.07.2017

Ammatillisen koulutuksen reformin lakipaketti on hyväksytty eduskunnassa, toisin kuin moni muu hallituksen hanke. Hyvä näin. Muistot keväältä 2015, jolloin silloiset esitykset järjestämisverkko- ja rahoituslaeiksi jäivät säätämättä, eivät mieltä ylennä.

Maaliskuussa 2015 lakien kaatuminen hatutti, mutta nyt hyväksytty kokonaisuus on edellistä versiota paljon parempi. Silloin lähtökohtana oli koulutusorganisaatioiden määrän vähentäminen. Nyt lähtökohtana on organisaatioiden toiminnan uudistaminen. Reformissa on kyse oppilaitoksissa tehtävän työn ja koko toimintakulttuurin muuttumisesta.

Reformissa olisi voitu ottaa rohkeampiakin askeleita tulevaisuuteen. Vahva puhe asiakaslähtöisyydestä ja lisääntyvästä yhteistyöstä työelämän kanssa kääntyi jossain vaiheessa lakipykäliksi, joilla säädellään koulun pitämistä. Siitä huolimatta reformi mahdollista pedagogisen uudistamisen, jonka avulla ammatilliset oppilaitokset voivat nykyistä paremmin reagoida maailman muutoksiin.

Hallitusohjelman julkaisemisesta lähtien ammatillisen koulutuksen reformi on ollut läsnä lähes kaikessa, mitä olen työssäni kohdannut ja tehnyt. Takana on kymmeniä kokouksia ja satoja yksityiskohtia, joissa olen mainittujen kolmen sanan sisältöä pohtinut työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Ensi syksynä AMKEn tehtävänä on tukea jäseniään koulutuksen järjestäjiä reformin jalkauttamisessa arkeen. Samalla suuntaamme jo katseemme kevään 2019 eduskuntavaaleihin, koska ammatillinen koulutus ei tälläkään reformilla valmiiksi tullut.

Reformin kuumimmissa vaiheissa kevään ja alkukesän viileät tuulet puhalsivat melontalenkeillä reformin mielestäni. Toivon, että AMKEn jäsenten johto ja henkilöstö sekä yhteistyökumppanimme saavat myös nauttia heinäkuusta ilman painetta valmistella lausuntoja.

Hyvää kesää!

Kirjoittaja

Petri Lempinen
Toimitusjohtaja AMKE ry

Lempinen Petri

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Siltasaarenkatu 12, 00530 Helsinki (sisäänkäynti Paasivuorenkadun puolelta, C-rappu)
00530 Helsinki

toimisto@amke.fi