Opiskelijat ensin

19.03.2020


Lähes koko koulutusjärjestelmä on siirtynyt parissa päivässä etäopetukseen. Muutos on toteutettu häkellyttävän joustavasti ja tehokkaasti. Johtajuus on toiminut kaikilla tasoilla; hallituksen toimissa, opetusministeriössä ja koulutuksen järjestäjillä. Opetushenkilöstö toteuttaa etäopetusta erilaisine teknologioineen ja opetussisältöineen hienolla tavalla. Yhteistyö näkyy ja lisää luottamusta.

Ammatillisessa koulutuksessa on nyt tärkeää keskittyä tukemaan opiskelijoiden suoriutumista opinnoista, mutta myös muusta elämästä. Opiskelijat tarvitsevat tekemistä, jatkuvaa ohjausta ja yhteydenpitoa sekä turvallisuuden tunnetta.

Tärkeää on seurata erityisesti nuorten opiskelijoiden hyvinvointia. Kaikilla ei ole vahvaa kodin turvaa ja läheisin ihminen saattaa olla opettaja. Myös ystävien tuoma läheisyys jää vähäisemmälle etäopiskelun myötä. 

Opetusministeri Li Andersson totesi 18.3. tiedotustilaisuudessa, että saattaa olla tarvetta mahdollistaa säännöllinen ateriointi joillekin esi- ja perusopetuksessa oleville lapsille. Tämä pitää mielestäni paikkansa myös joidenkin ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien nuorten kohdalla. Ateriointien toteuttaminen turvallisesti vaatii luovia tapoja, mutta niitä varmasti keksitään. 

Opettajat ja nuorisotyöntekijät kuuluvat valmiuslaissa kriittisiin työntekijäryhmiin. Nyt tarvitaan kaikkien koulutusta tukevien ammattiryhmien yhteistyötä. Yhtään opiskelijaa ei saa jättää ”oman onnensa varaan”.

Toivon, että työnantajilla on vaikeassa taloudellisessa tilanteessa uskallusta pitää kiinni koulutus- ja oppisopimusopiskelijoista, mikäli tämä on turvallista. Tulee myös se hetki, kun poikkeusaika helpottaa. Tärkeää on, että opiskelijoille luodaan uskoa tulevaisuuteen.

Lyhytkin mahdollisuus kesätyöhön kannustaa opinnoissa eteenpäin. Tässä tilanteessa tulisi ensi kesänä voida joustaa opiskelijoiden kesätyöpalkoista. 

Ammatillinen koulutus elää ajassa ja vastaa yhteiskunnan  nopeisiinkin muutoksiin – MOT.

Kirjoittaja

Veli-Matti Lamppu
Toimitusjohtaja, AMKE ry / AMKE Oy

Lamppu Veli-Matti