Mitä on kansainvälisyys ammatillisen opettajan näkökulmasta

17.10.2019

Kansainväliset vaihtojaksot tuovat uusia tuulia opettajan työrutiineihin. Ammatillisen opettajan työ on jo pitkään ollut muutoksessa. Tästä syystä opettajien pitää muuttua sekä muuttaa toimintamallejaan entistä kansainvälisemmiksi. 

Omniassa henkilökunnalla on mahdollisuus hakea erilaisille 1–2 viikon mittaisilla työelämäjaksoille ulkomaille. HANAKO Kaizen hanke mahdollisti meille kahden viikon työelämänlähtöisen yhteistyöjakson Japanissa. Tämän työelämäjakson tavoitteena oli viedä HANAKO-verkoston kaksi opiskelijaa Sapporoon Koen Gakuen kouluun opiskelemaan sekä vastaanottaa yhden Omnian leipuriopiskelijan näyttö Osakassa. Samalla meillä oli mahdollisuus verkostoitua alalla työskenteleviin kollegoihimme ja heidän työtapoihinsa sekä eri oppilaitoksiin. Lisäksi pääsimme tutustumaan muutamaan ravintola- ja cateringalan yritykseen. Matkamme pääkohtana oli kuitenkin demonstraation tekeminen Shizuokassa Suzuki Academysta.

Omniassa opettajien on myös mahdollisuus osallistua kotikansainvälistymiseen eli opettajat voivat olla vastaanottamassa ulkomaisia vieraita Omniassa. Omnia tekee vuosittain yhteistyötä laajasti eri koulujen ja yritysten kanssa niin Suomessa kun ulkomailla.
    
Mielestäni erilaiset työelämäyhteistyöprojektit ovat olleet yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oman opettajaurani aikana. Itse olen ollut mukana monissa projekteissa (Erasmus+ KA2 ja KA3) sekä erilaisilla kansainvälisillä liikkuvuusjaksoilla. 

Projektit ulkomaisten partnereiden kanssa tukevat opettajien ammattitaitoa ja kansainvälistä kehittymistä. Samalla projektit mahdollistavat hyvien käytänteiden benchmarkkauksen oman työn kehittämiseksi. Tällä vastataan mielestäni myös parhaiten työelämän tarpeisiin ja sitä kautta tuetaan reformin mukaista ajattelumallia. Kuitenkin on muistettava, että vaikka kansainväliset yhteistyöprojektit antavat monenlaisia mahdollisuuksia, niin aina tarvitaan myös omaa aktiivisuutta.

Viime viikolla osallistuin Core - Cooking for the future hankekokoukseen Espanjan Bilbaossa. Tässä hankkeessa olen vastuussa hankkeen ammatillisesta sisällöstä. Hankkeen tavoitteena on kehittää eurooppalainen tasapaino kokin koulutukseen ja samalla tehdä parannuksia kokin tutkintoon kestävä kehityksen ideologia huomioiden.  Kestävä kehitys on kokin koulutuksessa osa opiskelijan ammatillista kasvua. Hankkeessa tavoitteena on myös kehittää opiskelijoiden kansainvälistä osaamista ja kielitaitoa. 

Maailma ympärillämme muuttuu nopeasti, ja myös koulutuksen on kehityttävä vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Tästä syystä lämpimästi suosittelen erilaisia kansainvälisiä projekteja.

Lue lisää Kokkikillan www-sivulta 

Lue lisää Core - Cooking for the future 


Ayumi Yamaguchin näyttö Dank Brot leipomossa 


Bilbao CORE-projektin toinen kokous Kristin Brogan (ITT) ja Oona Haapakorpi (Omnia)

VETWeekin blogisarjassa julkaisemme blogeja, jotka tuovat esiin ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyttä.

Kirjoittaja

Oona Haapakorpi
Opettaja, ravintola- ja catering-ala, OMNIA

Haapakorpi Oona