Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Yhteystiedot

Löysässä hirressä

22.04.2017

Ammatillinen koulutus on ollut löysässä hirressä vuoden 2013 lopusta alkaen. Tuolloin hallitus päätti käynnistää koulutuksen järjestäjäverkko- ja rahoituslain valmistelut ja leikata 265 miljoonaa euroa toisen asteen koulutuksesta.

Silloinen uudistus tyssäsi maaliskuussa 2015, kun eduskunta jätti säätämättä molemmat lait. Jäljelle jäivät leikkaukset, jotka uuden hallituksen ohjelmassa kohdistuivat vain ammatilliseen koulutukseen. Saimme siis negatiivisen bonuksen.

Maaliskuu 2015 palasi mieleen, kun esitystä uudeksi ammatillisen koulutuksen laiksi ei löytynyt valtioneuvoston esityslistalta torstaina. Mieleeni nousi kaksi kysymystä:

- Pelkistyykö reformi rahoituksen leikkaukseksi ilman mahdollisuutta uudistaa toimintaa?

- Eikö ammatillinen koulutus ole uudistamisen arvoinen?

Epätietoisuutta toimialamme kehityksen suunnasta on jatkunut jo kolme ja puoli vuotta. Kyse ei ole pikkuasiasta vaan yli 300 000 opiskelijasta ja yli 70 000 tutkinnosta vuosittain. Kyse on myös 25 000 työntekijästä ja heidän motivaatiostaan.

Reformi tarkoittaa oppilaitosten toiminnan uudistamista tavalla, joka ulottuu jokaisen työntekijämme työtehtäviin. Epävarmuuden jatkuminen ei helpota uudistusten toteuttamista, kun lainsäädäntö aikanaan astuu voimaan.

Toivottavasti lakiesitys etenee eduskuntaan ennen vappua, jotta uudistus etenee aikataulussa.

Kirjoittaja

Petri Lempinen
Toimitusjohtaja AMKE ry

Lempinen Petri

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Siltasaarenkatu 12, 00530 Helsinki (sisäänkäynti Paasivuorenkadun puolelta, C-rappu)
00530 Helsinki

toimisto@amke.fi